Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

13. 10. 2019. 15:12   >>  15:11

SDP

Novac namijenjen Cetinju ostaje u državnom budžetu

Novac koji je država opredijelila za građane Cetinja svake godine ostaje u državnom budžetu i ne potroši se za projekte od značaja za stanovnike Prijestonice, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz Opštinskog Odbora (OO) SDP Cetinje su kazali da će se sjutra pred odbornicima u lokalnom parlementu naći Program razvoja Prijestonice za narednu godinu.

“Program je zakonska obaveza definisana Zakonom o Prijestonici kojim se Demokratska partija socijalista (DPS) u kampanji i te kako dičila”, rekli su iz SDP-a.

Zakonom je, kako su podsjetili, definisano da jedan odsto tekućeg državnog budžeta ide za Prijestonicu od čega 0,4 odsto za tekuću potrošnju, a 0,6 odsto za kapitalne investicije.

“Dio koji se odnosi na tekuću potrošnju se od donošenja Zakona 2017. godine nemilice troši na plate i glomaznu administraciju, a dio od skoro 5,5 miliona eura, koji je predviđen za realizaciju kapitalnih projekata od značaja za građane, jedva da se i zagrebe”, poručili su iz SDP-a.

Iz SDP-a su naveli da je, ako se uporede Programi razvoja Prijestonice za prošlu, ovu i narednu godinu, ključna sličnost veoma loša realizacija.

“To narodski rečeno znači da ne umijete da potrošite novac koji je država opredijelila za građane Cetinja i koji iz godine u godinu ostaje u budžetu države, a ne biva potrošen u projekte od značaja za građane tog grada”, dodaje se u saopštenju.

Određeni projekti su, kako tvrde iz SDP-a, naprasno nestali iz Programa, dok se najveći broj njih prepisuje iz godine u godinu a njihova realizacija izostaje.

“Nevjerovatno je da lokalna uprava već toliko godina nije u stanju da riješi pitanje azila za napuštene životinje, da se priča o rješavanju vodosnabdijevanja grada ponavlja pred svake izbore, da se projekti rekonstrukcije Puškinove, nastavka ulice Vojvode Boža, Lokande, Studentskog trga i mnogi drugi samo ponavljaju, a da nikako da se pomjere sa mjesta”, naveli su iz SDP-a.

Problem su, kako su poručili, neznanje i nesposobnost da se radi na pripremi projektne dokumentacije, raspisivanju tendera i realizaciji posla.

“Dakle, 5,5 miliona svake godine stoji na raspolaganju, a Cetinje ne umije da ih potroši. Da nije bilo kupovine imovine Gornjeg Oboda, za koju se snažno zalagao SDP, iznos do sada utrošenih sredstava iz ovog budžeta bio bi sramotno nizak, a i ovako je za svaku osudu”, rekli su iz SDP-a.

Iz te partije su kazali da je grad zadužen 38 miliona eura i da nema uredno snabdijevanje vodom, adekvatnu kanalizaciju, uređene parkove i dječija igrališta, normalnu sportsku dvoranu i cijeli niz drugih objekata od javnog značaja.

“Zato ima svake godine na raspolaganju 5,5 miliona eura, koje ne umije da potroši”, zaključili su iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније