Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2019. 21:20   >>  22:14 1

ODBOR i NVO

Riješiti imovinsko-pravne odnose na Solani

Neophodno je što prije riješiti imovinsko-pravne odnose na području Solane, ocijenili su predstavnici Odbora za evropske integracije i nevladinih organizacija.

Delegacija Odbora za evropske integracije sastala se sa rukovodstvom Opštine Ulcinj i predstavnicima nevladinih organizacija, kako bi razgovarali o upravljanju Solanom i biodiverzitetu tog područja.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, U sklopu aktivnosti posvećenih ključnim izazovima u okviru pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, delegacija Odbora za evropske integracije organizuje niz posjeta opštinama i konketnim lokacijama posebno važnim za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori i za pregovarački proces sa EU.

Članovi Odbora su nadzorne aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine započeli posjetom parku prirode Ulcinjska Solana.

Oni su razgovarali sa predstavnicima nevladinih organizacija: Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CziP) Aleksandrom Perovićem, Udruženje dr Martin Šnajder Jakobs (MSJA) Zenepom Likom, Zeleni korak Dželalom Hodžićem i Mogul Džemalom Perovićem.

"Oni su članove Odbora upoznali sa trenutnim stanjem biodiverziteta ulcinjske Solane i proizvodnje soli, i ukazali na kompleksnost problema u vezi sa upravljanjem ovom lokacijom", navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora su se interesovali za najefikasniji model upravljanja Solanom, kapacitete upravljača, promjene u biodiverzitetu na ovom području u posljednjih nekoliko godina, monitoring stanja i izvještavanje Ramsar sekretarijata, kao i za proglašenje Solane za Natura 2000 područje.

"Istaknuto je da je prostorno-urbanističkim planom opštine Ulcinj na cijeloj teritoriji Solane zabranjena dalja gradnja, sa izuzetkom revitalizacije postojećih objekata. Stoga naglasak treba staviti na održivo upravljanje Solanom kao kombinacijom ekonomskog i turističko-kulturološkog sistema. Kao glavna tri aspekta budućeg razvoja Solane, predstavnici nevladinih organizacija vide ekoturizam (uključujući posmatranje ptica i biciklizam), proizvodnju soli i organizaciju kulturnih dešavanja na njenoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili spremnost da daju podršku budućem upravljaču u pripremi projekata i svim aktivnostima vezano za razvoj Solane, ali su naglasili da je za realizaciju bilo kakvih ulaganja zainteresovanih investitora prije svega neophodno riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa na ovom području.

U sklopu posjete Ulcinju, delegacija Odbora za evropske integracije održala je sastanak sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem, potpredsjednicima Opštine Hatidžom Đoni i Astrit Hodžom, kao i sa sekretarom Sekretarijata za komunalne djelatnosti Mustafom Gorana. Sa njima je razgovarano o budućem modelu upravljanja i upravljaču Solane, kao i o pitanju opstanka biodiverziteta tog područja.

"Pohvaljena je skoro donešena odluka o proglašenju ulcinjske Solane za Ramsar područje, treće po redu u Crnoj Gori, za koju je osnova bila zaštita ove lokacije kao parka prirode. Istaknuta je i činjenica da je Vlada Crne Gore kapitalnim budžetom za 2020. godinu za Solanu opredijelila sredstva u iznosu od milion eura", navodi se u saopštenju.

Članove Odbora su posebno interesovali rezultati studije održivosti i tri predložena modela budućeg upravljanja Solanom, kao i to ko će biti upravljač ovom lokacijom nakon isteka ugovora sa JP Nacionalni parkovi u avgustu 2020. godine.

"Na sastanku je kao ključno pitanje vezano za sudbinu Solane ponovo istaknuta neophodnost što skorijeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih za ovu lokaciju", navodi se u saopštenju.

Osim o izazovima vezanim za budućnost Solane, sa predstavnicima lokalne samouprave je razgovarano i o kapacitetima Opštine Ulcinj za korišćenje pretpristupnih fondova EU (IPA) i o uspješnosti Opštine u realizaciji konkretnih projekata.

"Sva ključna pitanja o kojima je razgovarano u sklopu posjete biće predstavljena i razmatrana tokom predstojećeg okruglog stola i konsultativnog saslušanja posvećenog poglavlju 27, koje će Odbor organizovati u novembru", navodi se u saopštenju.

Delegaciju Odbora za evropske integracije u današnjoj posjeti činili su predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Odbora Marija Ćatović, Daliborka Pejović, Momčilo Martinović i Ljiljana Đurašković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније