Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

11. 10. 2019. 15:11   >>  17:59 1

MOODY’S

Crnoj Gori potvrđen stabilan kreditni rejting

Kreditna rejting agencija Moody’s potvrdila je u novom Izvještaju ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda - “pozitivan”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Ocjena kreditnog rejtinga rezultat je visokog BDP-a po glavi stanovnika, optimističnih izgleda za pristupanje Evropskoj uniji, kao i snažnog investicionog trenda sa naglaskom na strana direktna ulaganja”, poručuju iz Ministarstva finansija.

U novom Izvještaju kreditne agencije Moody's pozdravljeni su značajni investicioni projekti koji se realizuju u sektorima saobraćaja, turizma i energetike.

“Dodatno, kreditni rejting B1, uz pozitivne izglede, opravdava i snažan srednjoročni potencijal rasta, koji je podržan implementacijom adekvatnih strukturnih reformi, kao i realizacijom Vladinih efektivnih mjera koje doprinose jačanju fiskalne pozicije Crne Gore. Pored toga, prepoznate su konkretne aktivnosti Vlade kojima su umanjeni srednjoročni rizici refinansiranja u Crnoj Gori”, poručuju iz Ministarstva.

Glavni pokretači rasta evidentni su u sektoru građevinarstva, saobraćaja, turizma i energetike.

“Rast je podstaknut i javnim investicijama, prije svega, izgradnjom prioritetne dionice auto puta Bar- Boljare. Sa druge strane, značajan doprinos rastu dala je i potrošnja domaćinstava podstaknuta rekordnom turističkom sezonom i pozitivnim kretanjima na tržištu rada, gdje je u drugom kvartalu 2019. godine stopa nezaposlenosti bila na istorijski niskom nivou od 14,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

U Izvještaju se navodi da će 2019. biti još jedna rekordna godina u sektoru turizma, u skladu sa rastom dolazaka za period januar – avgust od 17,2 odsto i noćenja od 9,2 odsto turista, u odnosu na isti period prethodne godine.

“Na kraju, pohvaljene su pravne i administrativne reforme koje se realizuju, pogotovo u kontekstu ulaska u Evropsku uniju, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava uz kontinuirano jačanje kapaciteta institucija u narednim godinama”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније