Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me / M.L.B - I. P. ]

11. 10. 2019. 10:29   >>  22:14 14

CRBC

Spojili Moračicu, most će završiti do marta 2020.

Spojen je most Moračica, simbol prvog crnogorskog autoputa, a nakon ove faze radova uslijediće izrada hidro-izolacije, pješačkih prelaza i instalacija, te rasvjete i vjetrobrane.

 

Da je Moračica spojena prva je javila Televizija Crne Gore (TVCG), nakon što je to u našoj emisiji ABS saopštio nadzornik izgradnje autoputa Vanja Ivanović.

Most Moračica danas je obišao crnogorski premijer Duško Marković. Iz CRBC-a su kazali da su završili najvažniji dio radova, nakon čega slijedi preostala faza koja se odnosi na infrastrukturu, rasvjetu...

Premijer je rekao da je spajanje rasponske konstrukcije najvažniji događaj na ovom projektu: "Samo će puštanje u saobraćaj autoputa Bar-Boljare biti važniji".

Predstavnici kompanije CRBC premijeru Dušku Markoviću su kazali da bi svi radovi na Moračici trebalo da budu završeni u martu sljedeće godine.

Ova investicija vrijedna je preko 70 miliona, a premijer je rekao da vjeruje da ćemo do marta 2020. imati završen most u cjelini.

"Ovo je jedinstvena prilika da se zahvalim svima koji su doprinijeli da ovaj poduhvat bude u ovoj fazi. Želim da čestitam CRBC-u, svim podizvođačima, i svim zaposlenima", rekao je Marković.

Premijer je rekao da imaju snažna uvjerenja da će kompletna prva dionica autoputa biti završena do 30. septembra 2020. godine. 

"Kažu da je ovaj most, po veličini stopa, treći u Evropi, a među deset u Evropi. Ovo je poseban dan za Crnu Goru o potvrda sposobnosti i kredibilnosti čitavog tima", istakao je premijer Marković.

Glavni inženjer mosta Duško Rondović jkazao je da je Moračica jedan od najgrandioznijih objekata, ne samo u Crnoj Gori, već i regionu i šire.

Istakao je da sada slijede asfalterski i hidroizolaterski radovi, kao i izgradnja vjetrobrana koji su visine četiri metra: "To su radovi koji će nam oduzeti dosta vremena pogotovo zbog vremenskih prilika".

Na pitanje da li će česti udari vjetra predstavljati problem za vožnju, te da li će morati da se zaustavlja saobraćaj u tom periodu, Rondović je rekao kako se nada da se to neće dešavati, jer su vjetrobrani projektovani za te brznine vjetra.

U most je, inače, ugrađeno, 100.000 metara kubnih betona, te 15.000 tona armature, 2.000 tona kablova. Projektovana maksimalna brzina biće 100 km/h.

Most Moračica je najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj dionici auto puta Bar-Boljare. Most je visok 175 metara (od dna korita Morače do kolovoza od 205 m), širok 23,4 metra , i dug 960 metara.

Krajnji rok za izgradnju prve dionice autoputa je 30. septembar 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније