Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 10. 2019. 08:04 >> 14:34
8

DRECUN

Ne brine me javni dug, već kako trošimo novac

Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da nije zabrinut zbog visine crnogorskog javnog duga, već time kako se troši taj novac.

 

"Taj dug raste, mene ne brine dug kao dug. Problem je što raste, a mene brine gdje mi trošimo taj novac. Naš dug svake godine proizvede ogromne kamate, a to je bačen novac. Da biste vratili jedan, morate da radite za 1,2", kazao je Drecun u Jutarnjem programu TVCG.

Ako se, kako je rekao, već bavimo javnim dugom, onda bi se moralo raditi "na preseljenju spoljnjeg duga u korist domaćeg duga".

"Lakše je hendlovati domaći javni dug nego spoljni dug. Amerika to upravo radi", smatra Drecun. 

On je, govoreći o mogućoj novoj ekonomskoj krizi, rekao da se politički sukobi velikih tigrova prelivaju na globalnu scenu, a da se krize izazivaju nekad s lijeve, a nekad s desne strane.

Svijet, kako je rekao, može bez crnogorske ekonomije, a Crna Gora bi, kaže on, mogla biti kao Island da smo mi kao Islanđani.

"Taj problem je u nama, i možemo ga dovesti do političke ravni", rekao je Drecun, uz ocjenu da Crna Gora kao nezrelo političko društvo ne može da stvori konsenzus ni oko nekoliko pitanja u vezi sa ekonomskim pravcem razvoja.

Drecun je, govoreći u Jutarnjem programu TVCG o novoj recesiji, rekao da je najveći pesimista kada vidi "kako djelujemo od političke ravni koja se preliva i na ekonomske odnose".

"Nijednu ekonomsku odluku nijesmo donijeli konsenzusom", podsjeća Drecun.

On je rekao i da smatra da bi bilo dobro da američki predsjednik Donald Tramp uzme drugi predsjednički mandat, jer su njegove mjere dobre za američku, a samim tim i svjetsku ekonomiju.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније