Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

09. 10. 2019. 13:21   >>  13:20 1

DEMOKRATE OCIJENILE

Vlada nema rješenje za spoljnotrgovinski deficit

Prema finansijskom izvještaju za 2018. godinu, najveći poslodavci u Crnoj Gori su trgovačke kompanije, što je prema mišljenju Demoktara, još jedna potvrda da Vlada nema ideju kako da pokrene poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju, i kako da razvija vlastitu privredu i time smanji ogroman spoljnotrgovinski problem.

Nedostatak vizije, propast industrije i pretjerano oslanjanje na usluge doveli su do ogromnih spoljnotrgovinskih problema. Kako se dodaje u saopštenju Demokrata, od 2013. godine do 2017. godine spoljnotrgovinski deficit je povećan za čak 535 miliona eura.

"Ono što posebno zabrinjava jeste što se rast spoljnotrgovinskog deficita istim tempom nastavio i u 2017. i 2018. godini. Tako pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori iznosi svega 16 odsto. Prema ovom pokazatelju, naša država se, u svjetskim razmjerama gledano, nalazi na samom začelju. Opšte je poznato da kabinet Markovića, po ugledu na svoje prethodnike, godinama nema ideju, a kamoli rješenje kako smanjiti spoljnotrgovinski deficit. U prilog tome, govori Izvještaj Uprave za statistiku - MONSTAT o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Crne Gore za period januar – avgust 2019. godine prema kojem je izvoz ostao na istom nivou, dok je uvoz bio veći za 2,5 odsto. U brojkama, izvoz robe imao je vrijednost od svega 263,4 miliona eura. Kažemo svega, jer je uvoz iznosio čak 1726,5 miliona eura", ističu Demokrate.

Da je Vlada bezidejna po pitanju kako povećati prihod u budžetu, a smanjiti trgovinski deficit, smatraju u ovoj partiji, govori i struktura BDP-a po kategorijama potrošnje u tekućim cijenama za period 2017-2018. godina.

"Posmatrajući saldo izvoza i uvoza roba i usluga za navedene godine uočava se negativan trend u vrijednosti od čak -1.007.904€ u 2017. godini i -1.112.590€ u 2018. godini. Nadalje, u strukturi BDP-a po kategorijama potrošnje uočava se rast uvoza iz godine u godinu. Tako je uvoz roba i usluga u 2017. godini iznosio 2.772.904€, dok je u 2018. godini vrijednost uvoza u strukturi BDP-a iznosila 3.111.907€", objašnjavaju Demokrate.

Produbljivanje spoljnotrgovinskog deficita i preniska pokrivenost uvoza izvozom su, smatraju oni, jedan od najvećih problema crnogorske ekonomije sa nesagledivo štetnim efektima.

"S tim u vezi, postavlja se pitanje kako servisirati brzorastući javni i spoljni dug ako industrijska proizvodnja konstantno opada. Odgovor je obeshrabrujući, kada znamo da ekonomija koja se bazira isključivo na turizmu i uslužnim djelatnostima ne može dugo opstati. Bez proizvodnje nema i ne može biti razvoja države niti održivosti ekonomije", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније