Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

04. 10. 2019. 18:15   >>  18:12

DRI

Negativno mišljenje na završni račun budžeta Ulcinja

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Ulcinj za prošlu godinu, kao i na reviziju pravilnosti.

Kolegijum DRI, kojeg čine članovi Senata Zoran Jelić i Nikola N. Kovačević, dali su negativno mišljenje na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekta revizije na preliminarni izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Ulcinj za prošlu godinu.

Iz DRI je saopšteno da je finansijskom revizijom Završnog računa budžeta Opštine Ulcinj za prošlu godinu utvrđeno da finansijski izvještaji sadrže pogrešna prikazivanja.

“Revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovaraju realnim podacima. To je dovelo do razlike u utvrđenom finansijskom rezultatu, to jeste suficitu od 263,47 hiljada eura, odnosno gotovinski suficit prema finansijskim podacima za prošlu godinu iskazan je u iznosu od 564,56 hljada eura, a treba da iznosi 301,09 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da je revizijom pravilnosti odluke o Završnom računu Opštine Ulcinj za prošlu godinu utvrđeno da Opština nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima.

“Revizijom su utvrđena pojedinačna odstupanja i neusklađenosti sa zakonima o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, finansiranju lokalne samouprave, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, zaštiti i spašavanju, komunalnoj policiji, poreskoj administraciji, planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i zaradama u javnom sektoru”, rekli su iz DRI.

Revizijom su utvrđena i neusklađenosti sa zakonima o državnim službenicima i namještenicima, radu, kao i državnoj imovini, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstvom o radu trezora lokalne samouprave i Ugovorom o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj.

Nadležni Kolegijum DRI utvrdio je da obim i karakter utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije nalaže da se sa sadržajem izvještaja upozna Vlada, kao i ministarstva finansija i javne uprave, radi preduzimanja mjera na uspostavljanju održivog okvira i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama.

Kolegijum DRI je takođe naložio da se sa sadržajem izvještaja DRI upoznaju i skupšinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije i Zajednica Opština Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније