Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

03. 10. 2019. 12:49 >> 12:48
4

RADULOVIĆ OCIJENIO

Cijena putarine pokazatelj pogubnosti

Objava Monteputa da će putarina na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare iznositi 3.3 eura pokazatelj je tehničko-ekonomske pogubnosti u načinu izgradnje ove neophodne saobraćajnice, bilo da se radi o strukturi realizacije projekta, tajmingu, načinu finansiranja, dokumentaciji ili uvažavanju složenosti crnogorskih prilika, ocijenio je poslanik DF-a Branko Radulović.

 

"Prostom računicom, a na osnovu validnih podataka, preme Studiji izvodljivosti autoputa Bar-Boljare koju je izradio Louis Berger Sas 2008. godine i sprovedenim istraživanjima 2007. godine, dnevni broj saobraćaja na dionici Podgorica-Kolašin iznosio je 4.325 - 5.380, zavisno od dionice, na prosječnom godišnjem nivou. Prema istoj studiji, u najoptimističkijoj varijanti 2027. godine, na dionici Smokovac-Mateševo, predviđeni saobraćaj će iznositi 23.241, što bi bila iskorišćenost 2.3%. Ukoliko bi taj, zbog mnogih faktora, nedostižni broj od 23.241 vozila preveli na godišnji prihod od putarina, to bi iznosilo 27,6 miliona eura", rekao je Radulović.

Ako bi, kako kaže, podijelili sadašnju cijenu koštanja auto-puta sa ukupnim godišnjim prihodom od putarine, koji bi se u komplenom iznosu koristio za otplatu duga, bilo bi, navodi on, potrebno 43 godine da otplatimo izgradnju samo ove dionice, a 31,5 godina da se otplati dug kineskoj Exim banci.

"Nažalost, stanje je mnogo gore, tako da su ove brojke oko frekfencije saobraćaja bilo da se radi o demografiji, socijalnim prilikama, nezgrađenosti cijelog autoputa Bar-Beograda i nepovezanošću sa TNT mrežom ili činenica da nisu kalkulisani troškovi, pa je stvarni profit mnogo manji ili ga možda neće ni biti imajući u vidi stvarnu frekfenciju i iznos troškova", navodi Radulović.

Prema namjeri vlade, podsjeća on, najavljeni prihod od putarine će biti namijenjen otplati kredita Monteputa, "a ukupni trošak ovakve sulude izgradnje ove dionice će pasti na teret građana Crne Gore".

"Uostalom kao i dosadašnji troškovi izgradnje, što će se direktno odraziti na socio-ekonomsko stanje u Crnoj Gori", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније