Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

03. 10. 2019. 07:50   >>  07:49

PLANSKA DOKUMENTACIJA

Pod Volujicom trgovački centar, fabrika ulja ...

Luka Bar dobiće u svojoj zoni više objekata najrazličitije namjene, i to u okviru terminala predviđenog za komadnu robu i u privrednoj zoni koja pripada barskoj firmi, pišu Dnevne novine.

 

Naime, Ministarstvo održivog razvoja i turizma odobrilo je urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije na osnovu koje će ova kompanija napraviti, renovirati ili prenamijeniti objekate koji će se nalaziti u zoni koja ulazi u Prostoroni plan posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Kako se precizira u zvaničnim dokumentima Direktorata za građevinarstvo resornog ministarstva u koje su Dnevne novine imale uvid, u okviru terminala za komadne robe lučkog kompleksa gradnja je planirana na parceli koja je definisana kao površina za industriju i proizvodnju.

“Kada se ne može očekivani obim rada pouzdano predvidjeti, kao što je trenutno slučaj u gravitacionom području Luke Bar, ne može se naći ni troškovni minium i tada se, na osnovu iskustvenih podataka preporučuje da se obezbijedi dodatnih do 40 odsto rezervnih kapaciteta iznad očekivanih potreba. Smatra se lošim rješenjem ako je ta rezerva ispod 25 odsto pod bilo kojim okolnostima”, precizira se u stručnoj analizi kapaciteta i površine skladišnih objekata na osnovu koje su planirana proširenja.

Gradnja objekata koji imaju namjenu za industriju i proizvodnju, predviđena je u okviru lučke zone koja je u takozvanoj prvoj fazi barske privredne zone.

“Pored robnih terminala, u okviru lučke zone razvijaće se i proizvodno-trgovački i poslovni sistem namijenjen razvoju aktivnosti koje su povezane sa uvozno-izvoznim poslovima, i zahtijevaju specifične porocedure u pogledu carinjenja i kontrole, zatim sistem za servisiranje i održavanje, te centralni parking lučke zone, kao i drugi terminali i prateći sistemi”, opis je dijela lučke obale na kojoj će se raditi novi brojni objekti.

Tako će u ovoj zoni, prema najavama potencijalnih ulaganja, biti napravljen cijeli niz infrastrukturnih objekata potrebnih za buduće poslovanje kako Luke Bar, tako i kompanija koje sa njom sarađuju.

“Na prostoru detaljne razrade plana treba prostorno i funkcijski artikulisati već iskazane investicione intrese za izgradnju skladišnog prostora na dvije lokacije, površine po 2.000 kvadratnih metara na dijelu katastarskih parcela Katastarske opštine Novi Bar”, precizira se u odobrenim UTU.

Dalje, biće izgrađen kontejnerski terminal u novom dijelu luke kapaciteta miliona tona godišnje, kao i sistem za pretovar i skladištenje prirodnog tečnog gasa na površini od dva hektara, s tim što će se pretovar roba postepeno povećavati. Među predviđenim objektima su proizvodna postrojenja za prefabrikovanje modula namijenjeni izgradnji stambenih objekata, zatim trgovačko-distributivni centar od 10.000 kvadrata, skladišta od 14.066 kvadrata, fabrike za proizvodnju maslinovog ulja na površini od 4.155 kvadrata, silosa za žitarice kapaciteta 30.000 tona i objekta za njihovu preradu površine 8.900 kvadratnih metara.

Na južnim padinama Volujice biće sanirana postojeća skladišta za specijalne terete ukupne površine 1.619 kvadrata, a njen dio Bigovica ostati lokacija za eksploataciju kamena.

Sjeverna strana ovog brda koja je takođe nalazište kamena, biće sanirana i u njegovom zaleđu napravljena postrojenja od 78.000 kvadratnih metara za pretovar i skladištenje rasutih, tečnih tereta i gasa. Takođe je planirana gradnja rezervoara za skladištenje sirćetne kiseline od 5.000 kubika, četiri silosa za cement od po 800 tona, objekta od 5.000 za proizvodnju plastičnog granulata od reciklirane plastike.

Postojeći rezervoar za bazno ulje rekonstrukcijom će dobiti novu namjenu – za naftne derivate, a kapacitet će sa 1.400 biti povećan na 5.000 kubika. U slobodnoj zoni luke praviće se univerzalna lučka skladišta i hladnjače. Hotel Sidro koji se nalazi u neposrednoj blizini poslovnih zgrada Luke Bar biće renoviran zatvaranjem sjeverne i južne terase površine 300 kvadratnih metara čime će se povećati kapacitet restorana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније