Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

02. 10. 2019. 10:52 >> 11:45
1

DEMOKRATE CG PORUČILE

Vlada da smanji akcize na gorivo

Vlada Crne Gore, prije nekoliko dana, pohvalila se na Tviteru, podacima Uprave za statistiku – MONSTAT, kako je stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini u Crnoj Gori iznosila 5,1 odsto, a što je, kako se navodi, treća po visini stopa rasta BDP-a u Evropi, kažu u Demokratskoj Crnoj Gori, smatrajući da je u pitanju vještački rast bez utemeljena u stvarnosti, koji nije pratio i razvoj. Oni su zatražili od Vlade da smanji akcize na gorivo.

"Crna Gora čiju privredu karakteriše alarmantno visok spoljnotrgovinski deficit, pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori iznosi svega 16 odsto, koji je od 2013. godine do 2017. godine povećan za čak 535 miliona eura, a nastavio je istim tempom i u prethodne dvije godine, uspjela je da iza sebe ostavi jednu Njemačku, Švajcarsku, Švedsku... Kada tome dodamo i činjenice da su penzije pale za 1 odsto, da je inflacija 2,3 procenta, pa pad kupovne moći građana za 2,3 odsto, te da imamo najmanju minimalnu plata među državama regiona od 222 eura jasno je da je u pitanju vještački rast bez utemeljena u stvarnosti, koji nije pratio i razvoj", navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako se dodaje, očigledno je u vladajućim strukturama na snazi stanje amnezije, pa su tako zaboravili da je u trenutku njihovog dolaska na vlast industrija u Crnoj Gori zapošljavala oko 56.000 radnika i činila 35 odsto BDP-a.

"Danas, nakon tri decenije njihove vladavine crnogorska industrija zapošljava upola manje radnika, odnosno oko 24.000 radnika i čini svega između 11-12 odsto BDP-a. Poređenja radi, pošto smo 'lideri' u regionu, u Evropskoj uniji industrija čini 23 odsto BDP-a, što govori o našem velikom zaostajanju. Nekadašnji pokretač razvoja naše ekonomije, prerađivačka industrija, danas učestvuje u bruto dodatoj vrijednosti sa svega 4,59 odsto, uprkos izuzetnim potencijalima", smatraju Demokrate.

Na kraju, kako ističu, ostaje nam da konstatujemo da je među mnogobrojnim obećanjima vlasti posebno mjesto našlo i obećanje Vlade Crne Gore da će 2019. godina biti godina rasta životnog standarda.

"Samo gore navedeni podaci ukazuju da je u pitanju ništa drugo do još samo jedno prazno obećanje. Iz tog razloga, poručujemo premijeru Markoviću i resornim ministrima da, kada već nijesu u stanju da ispune dato obećanje o unapređenju životnog standarda građana, krajnje je vrijeme za smanjenje akciza kako bi došlo do sniženja cijene goriva, jer namet kojim su dodatno opterećeni građani svih ovih godina, tako da oko 55% cijene goriva čine akciza i PDV, nije održiv", poručuju Demokrate.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније