Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 10. 2019. 18:07   >>  20:09

ALKALAJ PORUČIO

Željezarcima uvećane plate kad prođe kriza

Željezara Tosčelik prolazi kroz težak period, uslovljen nepovoljnom poslovnom situacijom na tržištu Evropske unije (EU), prvenstveno u mašinskoj industriji koja je njihov glavni kupac, saopštila je uprava fabike.

Izvršni direktor Željezare Tosčelik, Erkut Alkalaj (Alkalay) kazao je na konferenciji za novinare da ih je takva situacija primorala na mjere štednje.

Te mjere, pojasnio je on, podrazumijevaju ne samo četvoromjesečno smanjenje zarada za deset odsto za svih 302 zaposlenih, već i pregovore sa dobavljačima oko nabavnih cijena za narednih šest mjeseci, kao i sa kupcima kako bi povećali plaćanja za proizvode te fabrike koja posluje u Nikšiću.

Alkalaj je pojasnio da je poslovni učinak u mašinskoj industriji smanjen za 20 do 40 odsto zavisno od države u kojoj posluje, jer se automobilska industrija koju snabdijevaju nalazi u velikoj recesiji.

„Očekivali smo zbog toga slabljenje i u našem poslovanju, ali ovakva situacija je daleko iznad svih očekivanja, pa je naš gubitak u trećem kvartalu tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Alkalaj.

On je kazao da očekuju da će vlade Njemačke i Italije što prije pokrenuti program pomoći za svoju mašinsku i automobilsku industriju, čime će se i poslovanje u reprolancu poboljšati.

Alkalaj je podsjetio da je turski Tosyali holding preuzeo Željezaru 2012. godine, kada u toj nikšićkoj fabrici „skoro da nije bilo uspostavljenog jasnog poslovanja“ i sada se njeno poslovodstvo bori na tri fronta, sa konkurencijom iz Kine, kao i na razvoju novih proizvoda za nova tržišta i transformaciji.

„To nije nimalo lako, posebno uz trenutnu situaciju na tržištu, posebno što je Željezara Tosčelik u potpunosti okrenuta izvozu na druga strana tržišta“, rekao je Alkalaj i dodao da su za šest godina kroz izvoz doprinijeli ekonomiji Crne Gore sa oko 100 miliona eura.

Prema njegovim riječima, uprava redovno isplaćuje zarade zaposlenima, državi izmiruje poreze i doprinose, plaća dobavljačima.

Alkalaj je kazao da su, od kako gazduju Željezarom, utrošili oko 60 miliona eura, uglavnom na zarade i proizvodnju.

„Zbog toga očekujemo da svi koji sarađuju na neki način sa nama, počev od zaposlenih, dobavljača, vlasnika, Vlade, pa i novinara, pokažu razumijevanje i doprinesu na prevazilaženju te situacije, jer smo zajedno na istom brodu“, rekao je Alkalaj.

Prema njegovim riječima, teška poslovna situacija poput sadašnje u Željezari dešava se svim kompanijama, i preduzimanje mjera štednje ne znači da će fabrika biti zatvorena.

Na mogućnost da kao način za prevazilaženje teške situacije počnu proizvodnju betonskog čelika za gradnju autoputa u Crnoj Gori, on je rekao da je riječ o projektu koji će se završiti za nekoliko godina, dok u Željezari dugoročno razmišljaju o svojim proizvodima.

Govoreći o mjerama štednje, on je kazao da nijesu željeli da smanjuju broj radnika, jer znaju da je takva teška situacija privremena, i istakao da „ovo nije vrijeme za pregovore“, misleći na zahtjeve zaposlenih koji se odnose na potpisivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora i nakon Nove godine povraćaj umanjenih deset odsto od zarada.

Alkalaj je kazao da će ranije najavljeno povećanje zarada radnicima biti odloženo do aprila naredne godine, ali nije precizirao u kom iznosu.

On je najavio da će nastaviti da promovišu Crnu Goru kod turskih investitora i dodao da trgovina između te dvije države iznosi više od 100 miliona eura.

U Željezari Tosčelik uposleno je 302 radnika čija su prosječna primanja od 380 do 400 eura.

Sindikat i radnici Železare prihvatili su smanjenje zarada u naredna četiri mjeseca za deset odsto, kako bi doprinijeli prevazilaženju situacije u toj fabrici, ali od poslodavca očekuju da ispuni određene zahtjeve koji se odnose i na definisanje njihovog položaja i prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније