Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2019. 11:17   >>  11:39

SEKULIĆ SAOPŠTILA

Digitalne tehnologije unapređuju društvo u cjelini

Digitalne tehnologije rapidno transformišu svijet koji poznajemo i donose nam neograničeni potencijal za unaprijeđenje društva u cjelini. Digitalizacija je trenutno najveći globalni pokretač inovacija, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta i privrednog rasta, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji održanoj danas u Hiltonu.

Ministarka je kazala da je digitalna transformacija način na koji mi, korišćenjem novih tehnologija, kreiramo i prilagođavamo proizvode i usluge, optimizujemo poslovne procese i redefinišemo naše poslovne modele.

“Programski ciljevi Vlade Crne Gore, usklađeni sa politikama EU, usmjereni su na stvaranje uslova za dinamičan razvoj infrastrukture i mreža nove generacije, kontinuirano unapređenje e-usluga, poboljšanje regionalne povezanosti, usklađivanje politike spektra, rominga, sajber bezbjednosti, a sve to u cilju ubrzane digitalizacije čitavog društva“, naglasila je ona.

Ministarka je takođe kazala da je u interesu Vlade da, u saradnji i partnerstvu sa svim ICT kompanijama, podstakne razvoj konkretnih digitalnih rješenja koja će građanima i privredi unaprijediti uslove života i rada.

“Regionalna konferencija o digitalnoj transformaciji (EDITA) predstavlja odličnu priliku za dalje unaprjeđenje saradnje, definisanje konkretnih koraka i projekata u pravcu digitalne transformacije, što Ministarstvo ekonomije snažno podržava“ zaključila je Sekulić.

Konferencija o digitalnoj transformaciji okupila je na jednom mjestu veliki broj stručnjaka iz ove oblasti.

Direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, rekao je da je čitava zamisao u vezi organizacije konferencije krenula “sa papira”, dok se u krajnosti realizovala okupljanjem vodećih regionalnih digitalnih inovatora.

On je kazao da su u kompaniji sve to uspjeli da postignu velikom posvećenošću i ljubavlju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, saopštila je da je sa dobrim idejama moguće promijeniti svijet.

Ona je kazala da su i velike kompanije, poput Apple-a, Amazona i Facebook-a, krenule kao mali biznisi.

“Uspjeh svake firme, kako u Crnoj Gori, tako i u SAD-u ili Velikoj Britaniji, zavisi od upornosti. Bitno je ojačati veze među nama i otkriti oblast ili polja gdje možemo sarađivati”, dodala je Rising Reinke.

U sklopu konferencije planirano je i takmičenje inovativnih digitalnih start up-ova sa jednim od najvećih fondova za nagrade u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније