Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2019. 13:16 >> 13:15
1

DEMOKRATE OCJENJUJU

"DPS nema namjeru da popravi socio-ekonomski ambijent"

Da je aktuelna vlast ikada imala namjeru da unaprijedi sveukupan socio-ekonomski ambijent u Crnoj Gori, to bi se sigurno vidjelo i po promjeni ocjena koje Crna Gora dobija na Indeksu ekonomskih sloboda. Međutim, sve ocjene koje je Crna Gora dobijala godinama unazad jasno govore da kod DPS-a ne postoji nikakva namjera da se išta popravi, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

"Skor Crne Gore, prema novom Indeksu ekonomskih sloboda, koji objavljuje Frejzer institut, pokazuje da se Crna Gora nalazi na 83. mjestu globalne liste. Takođe, istraživanje Frejzer instituta je pokazalo da je Crna Gora, s obzirom na stepen ekonomskih sloboda, na samom začelju i kada se poredi samo sa državama našeg regiona", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Izvještaj Frejzer instituta, kako navode, pokazuje i da ono što dominantno određuje nepovoljnu sliku o ekonomskim slobodama u Crnoj Gori jeste izrazito niska ocjena u grupi parametara obuhvaćenim zajedničkim nazivom "Pravni sistem i imovinska prava". S obzirom na taj parametar, Crna Gora je dobila ocjenu 4,89 od mogućih 10.

"Ovu ocjenu, u prvom redu, formiralo je loše stanje u vezi sa nezavisnošću sudstva koje je ocijenjeno sa 4,52, zatim nepristrasnošću sudova, gdje nam je ocjena 4,28, a prelaznu ocjenu nijesmo dobili ni u oblasti zaštite ljudskih prava (5,18), niti pouzdanosti policije (5,18)", ističu Demokrate.

Ove ocjene Demokarate ocjenjuju alarmantno lošim, kako su kazali, i s obzirom na ranija stanja sa pravnim sistemom i imovinskim pravima u Crnoj Gori u istom ovom Indeksu ekonomskih sloboda.

"Od 2010. godine, Crna Gora je s obzirom na vladavinu prava, prema ovom istraživanju, pala čak za ocjenu i po, što je krajnje nedopustivo, posebno imajući u vidu da vladavina prava predstavlja i kamen temeljac tržišne privrede. Treba reći da je stepen ekonomskih sloboda povezan sa višom dugoročnom stopom ekonomskog rasta jer veće ekonomske slobode ohrabruju investicije i inovacije. Prema nekim studijama, rast od 1 poena na ovoj skali 1-10 značio bi ubrzanje stope ekonomskog rasta za 1,24%", navodi se u saopštenju.

Blagostanje građana koje bi se javilo kao direktna posljedica ekonomskog rasta, kako ocjenjuju, nije ono što zanima crnogorsku vlast.

"Međutim, stepenom ekonomskih sloboda nije uslovljeno samo blagostanje građana, uslovljen je i nivo političkih i građanskih sloboda, kao i dužina životnog vijeka u pojedinim državama. U zemljama koje bilježe bolje skoreve na Indeksu ekonomskih sloboda je i prosječan životni vijek duži", navodi se u saopštenju.

Demokrate navode i da tendencije na koje je ukazao Frejzer institut prilično egzaktno ukazuju na to da je u Crnoj Gori proces zarobljavanja institucija stalno u toku, te da je jedino rješenje za ekonomski i svaki drugi oporavak i prosperitet Crne Gore smjena DPS vlasti koja Crnu Goru drži prikovanom za dno tabele evropskih zemalja s obzirom na sve moguće parametre uspješnosti.

Loši rezultati, dodaju, evidentni su i u oblasti poslovne regulacije.

"Crna Gora je dobila loše ocjene i s obzirom na: regulaciju zapošljavanja i minimalnu platu (5,57), regulaciju zapošljavanja i otpuštanja (5,37), a posebno nisku ocjenu Crna Gora dobila je u vezi sa dodatnim prihodima, mitom i favorizovanjem, svega 4,05. Ovi podaci govore o nejednakoj primjeni pravila, te visokoj zastupljenosti korupcije u institucijama sistema", navode Demokrate.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније