Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 09. 2019. 19:46 >> 21:11

DARMANOVIĆ U NJUJORKU

Zaustaviti rast globalne temperature

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao je danas Samitu o klimatskoj akciji na temu "Trka koju možemo osvojiti, trka koju moramo pobijediti", koji se održava u Njujorku uoči 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, u fokusu Samita koji je organizovan na inicijativu generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša bilo je mobilisanje političkih i ekonomskih resursa na najvišim nivoima kako bi se unaprijedile akcije potrebne za ograničenje rasta globalne temperature na bezbjedan nivo.

"Ukazano je na urgentnost u pogledu snaženja zajedničkog odgovora i preduzimanje odlučnih koraka na planu implementacije međunarodnih sporazuma, u prvom redu Pariskog sporazuma i zaključaka UN Konferencije o klimatskim promjenama COP24", navodi se u saopštenju.

Lideri država članica su, kako je saopšteno, tokom samita iznijeli konkretne planove za povećanje nacionalnih doprinosa koje će sprovoditi od 2020. godine za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 45% i postizanje nulte emisije ovih gasova do 2050. godine.

Šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i sastanku na visokom nivou – Globalni poziv za zaštitu vjerskih sloboda, čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

"Tom prilikom razmotreni su izazovi sa kojima se suočavaju najvažniji subjekti u oblasti vjerskih sloboda i identifikovani konkretni načini kako bi se spriječio progon i diskriminacija pripadnika raznih vjerskih zajednica i dao dalji podsticaj većem poštovanju vjerskih sloboda. Takođe, ukazano je na značaj što snažnije međunarodne podrške vjerskim slobodama", navodi se u saopštenju.

Darmanović je učestvovao i na radnom sastanku koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"Tokom susreta, potvrđena je snažna posvećenost evropskoj perspektivi i istaknuta važnost nastavka reformi, saradnje i dobrih regionalnih odnosa", zaključeno je u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније