Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

23. 09. 2019. 06:44   >>  06:43

PODACI CBCG

Najviše investicija iz Mađarske, BiH i Rusije

Ukupan priliv stranih direktnih investicija od početka januara do kraja jula ove godine dostigao je 448,2 miliona, dok se istovremeno odlilo 206,7 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore, pišu Dnevne novine.

 

Tako je neto priliv stranih direktnih investicija za sedam mjeseci ove godine iznosio 241,5 miliona eura, što predstavlja povećanje od 23 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najviše je uloženo u takozvani interkompanijski dug 173 miliona eura, što predstavlja investicije koje ne povećavaju osnovni kapital. Vrijednosti kompanija i banaka uvećane su stranim ulaganjima od 167,8 miliona eura, nerezidenti su u nekretnine uložili 94,3 miliona, dok su ostale investicije iznosile 13 milona eura.

CBCG prati ulagače iz 40 zemalja čiji su ukupni prilivi u našoj zemlji dostigli 332,5 miliona eura, dok je iz ostalih zemalja svijeta pristiglo 115,7 miliona eura, od kojih se polovina odnosi na investicije u crnogorske firme i banke.

Od početka godine do kraja jula, Mađarska je bila prva na listi država iz kojih se investira u našu zemlju, i to sa 51,7 miliona eura. Kroz nekretnine u našoj zemlji njihovi državljani su uložili 2,9 miliona, dok se na otplatu interkompanijskog duga odnosi 3,8 miliona eura. Tako su ulaganja u crnogorske banke i kompanije najviše tri firme iz ove države iznosile tačno 45 miliona eura.

Na drugom mjestu su investitori iz Rusije, iz koje potiče 41 milion eura. Državljani ove zemlje nastavljaju najviše da doprinose bilansu Crne Gore kupovinom nekretnina, a za sedam mjeseci ta vrijednost iznosila je 22,73 miliona eura. Kroz interkompanijski dug uložili su 17,6 miliona, dok su direktne investicije u crnogorska preduzeća iznosile samo 722.533 eura.

Bosna i Hercegovina našla se na trećem mjestu zahvaljujući 31,2 miliona koje su uložili njeni državljani. Prodajom nekretnina slilo se 1,3 miliona, interkompanijskim dugom 1,4 miliona, dok su najviše tri firme u crnogorske firme investirale 28,5 miliona eura.

Među zemljama čije su firme i građani uložili ukupno više od 20 miliona eura, investicije državljana Holandije su iznosile 26,9 miliona eura, Švajcarske 21,7 miliona, te Ujedinjenih Arapskih Emirata 20,4 miliona eura. Iz Srbije se slilo 18,7 miliona eura, Turske 15,7 miliona, Njemačke 14,1 milion, a Hrvatske 10,6 miliona eura.

Zbog podataka koji se odnose na manje od tri firme, u potpunosti su nedostupni podaci vezani za firme iz Azerbejdžana i Paname, kao i podaci koji se tiču crnogorskih državljana koji su u našu zemlju “povukli” novac smanjenjem kapitala u tamošnjim bankama i preduzećima, prodajom nepokretnosti ili na osnovu interkompanijskog duga.

Uz to, takođe kada je u pitanju poslovanje naših državljana u inostranstvu, podaci koji nijesu povjerljivi odnose se na prilive novca u Crnoj Gori koji su rezultat prodaje nekretnina u državama koje nijesu na listi 40 najfrekventnijih, a čija je vrijednost 732.702 eura, te rješavanjem interkompanijskog duga od 880.980 eura sa firmama u Srbiji i još 5.000 eura u drugim državama.

Podaci o nekretninama čijom su prodajom u našu zemlju stigla još 2,4 miliona eura povjerljive su prirode zbog malog broja investitora, a pored Azerbejdžana i Paname, odnose se na Albaniju, Hrvatsku, Kosovo, Njemačku, Srbiju, Švajcarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Interkompanijski dug od devet miliona eura rješavali su naši državljani u Holandiji, Kipru, Sloveniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te već pomenutom Azerbejdžanu i Panami, a takođe spadaju u podatke koji se tiču najviše tri kompanije pa ih nije moguće objaviti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније