Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

22. 09. 2019. 07:55 >> 07:55

PREDSTAVNICI TOŠČELIKA

Proizvodnju čelika obara usporavanje evropske ekonomije

Pored Evrope, u posljednja dva mjeseca primjetni su i znaci ekonomskih problema u SAD-u, koji su slični ‑ nansijskoj krizi iz 2008. godine, naveli su predstavnici Tosčelika i dodali da je u posljednja dva mjeseca američka centralna banka (FED) dva puta smanjila kamatnu stopu na dolar.

Usporavanje evropske ekonomije, koje je počelo krajem prošle godine u automobilskom sektoru, proširilo se i na ostale industrijske proizvodne sektore u ovoj godini, naročito na proizvodnju mašinskih i mehaničkih djelova i kod srodnih dobavljača sirovina, poput sektora proizvodnje čelika za mašinsku industriju, saopštili su Pobjedi iz kompanije Tosčelik, koja gazduje nikšićkom željezarom.

Tosčelik je u prošloj godini ostvario gubitak od 4,2 miliona eura. Turska Tosjali grupa je preuzela nikšićku željezaru sredinom 2012. godine. Turski investitor kupio je imovinu nikšićke fabrike za 15,1 milion eura. Prethodno je u aprilu 2011. pokrenut stečaj u fabrici na zahtjev radnika. Iz ove kompanije pojašnjavaju da su trenutno usporavanje u evropskim zemljama, posebno u Njemačkoj, četvrtoj svjetskoj i najvećoj evropskoj ekonomiji, uzrokovali poremećaji i neizvjesnosti budućeg smjera automobilske industrije, trgovinski rat između SAD i Kine i neizvjesnost oko ishoda Bregzita.

POREMEĆAJ

Oni su podsjetili da je u posljednjoj deceniji, izvozno orijentisana Njemačka uvijek uživala pozitivan trgovinski bilans ili budžetski suficit, dok su mnogi njeni rivali u evropskim zemljama imali trgovinski deficit u istom periodu. -Nedavni poremećaji na globalnom tržištu, posebno trgovinski rat između SAD-a i Kine, smanjili su globalnu potražnju za potrošnjom industrijskih proizvoda, što je izazvalo šok i pad njemačke ekonomije u drugom kvartalu ove godine.

Na tržištu se očekuje službeni ulazak njemačke ekonomije u tehničku recesiju krajem trećeg kvartala ove godine – rekli su predstavnici Tosčelika. Prema njihovim riječima, ekonomsko usporavanje može se primijetiti i u industrijskim proizvodnim sektorima drugih evropskih zemalja.

-Iako ekonomski pad u ostalim evropskim zemljama još uvijek nije tako izražen kao u Njemačkoj, naznake u različitim zemljama ne obećavaju svjetliju blisku budućnost – upozorili su predstavnici Tosčelika.

Oni su dodali da pored globalnih faktora koji su već uticali na njemačku ekonomiju i političke nesigurnosti, u zemljama poput Italije, i Bregzita u Velikoj Britaniji takođe podstiču slabljenje evropske ekonomije. -Ekonomski ranjene evropske kompanije već su započele implementaciju mjera štednje, dok su mnogi novi projekti stavljeni na čekanje – istakli su predstavnici Tosčelika.

KRIZA

Oni navode da su pored Evrope, u posljednja dva mjeseca primjetni i znaci ekonomskih problema u SAD-u, koji su slični finansijskoj krizi iz 2008. godine. Oni su podsjetili da je u posljednja dva mjeseca američka centralna banka (FED) dva puta smanjila kamatnu stopu na dolar.

-Osim toga, kamatna stopa na kratkoročno zaduživanje između banaka skočila je ove sedmice preko noći na preko deset odsto u SAD-u. Da bi se izborio sa ovim iznenadnim problemom, FED je ove sedmice pustio više od 200 milijardi američkih dolara na tržište kako bi umanjio kratkoročnu groznicu zaduživanja – rekli su predstavnici Tosčelika.

Prema njihovim riječima, već problematično evropsko tržište je oštetilo poslovanje širom kontinenta i niko ne želi vidjeti dalja ekonomska usporavanja u ostatku svijeta, naročito u SADu, najvećoj ekonomiji svijeta. -Iako se svi nadaju da će uskoro doći do oporavka na evropskim tržištima, pitanje koje svi imaju na umu je - da li je na vidiku još jedna globalna recesija – poručeno je iz Tosčelika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније