Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 09. 2019. 16:44 >> 20:17

NVO EKO-TIM

CG prva koja je odustala od ulaganja u ugalj

Crna Gora je, odustajanjem od izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE), postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je odustala od daljeg ulaganja u ugalj, saopštila je predstavnik nevladine organizacije (NVO) Eko-tim, Diana Milev Čavor.

"Projekat gradnje drugog bloka TE postao je neizvjestan od kada je u oktobru 2016. godine izgubio svoj glavni izvor finansiranja”, navela je Milev Čavor u saopštenju.

Ona je podsjetila da su krajem prošle godine Vlada i EPCG raskinuli ugovor sa češkom kompanijom Škoda Praha o izgradnji elektrane i da taj projekat sada postaje još manje izvjestan.

“Ipak, do sada Vlada nije htjela da otpiše projekat u potpunosti, a umjesto toga predlagani su projekti o termoelektrani na biomasu i drugim alternativnim rješenjima”, rekla je Milev Čavor.

Prema njenim riječima, uprkos odustajanju od gradnje drugog bloka TE, gdje je kao glavni razlog navedeno opredjeljenje države za očuvanje životne sredine i postizanje ciljeva održivog ravoja, planovi za rekonstrukciju i ekološku sanaciju prvog bloka i dalje su aktuelni i kontradiktorni sa politikom održivog ekonomskog razvoja za koji se Vlada zalaže.

“Ipak, odustajanje od drugog bloka TE, nakon odluke o ekološkoj sanaciji prvog bloka, bila je izvjesna, prije svega zbog nedovoljnih zaliha uglja, a onda i drugih razloga poput realnosti istovremenog rada oba bloka”, dodala je Milev Čavor.

Ona smatra da je jasno da bi rad dva bloka ukupne nominalne snage od 460 megavata (MW), u malom crnogorskom elektroenergetskom sistemu, bio teško izvodljiv, posebno imajući u vidu sve nove izvore koji su izgrađeni posljednih godina, koji se izvode ili su planirani.

“Ne bi dolazio u obzir ni duži rad smanjenom snagom, jer se time proizvodna cijena električne energije značajno povećava. Paralelan rad oba bloka bi nužno bio praćen problemima u radu Rudnika uglja zbog potrebe udvostručenja proizvodnje, što bi između ostalog zahtijevalo značajne investicije”, saopštila je Milev Čavor.

Ona je rekla da ostaje da se vidi koliko će biti isplativ rad prvog bloka i da li će predviđeni vijek rada TE od minimum 20 godina ostvariti pozitivne ekonomske rezultate.

Rojters o Crnoj Gori

Crna Gora tako je postala prva država Zapadnog Balkana koja je zauzela čvršći stav o smanjenju zagađenja vazduha ugljem piše agencija Rojters. Rojters je istakao i odlučnost Crne Gore da se okrene obnovljivim izvorima energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније