Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

19. 09. 2019. 13:54   >>  13:54

SINDIKAT TELEKOMA

Traže pomoć od njemačkog menadžmenta

Jedinstveni sindikat Dojč Telekoma (OTU) zatražio je od globalnog menadžmenta njemačke telekomunikacione kompanija da preduzme hitne mjere za procjenu i popravljanje stanja u Crnoj Gori i potpuno vraćanje prava zaposlenih da uslove zapošljavanja dogovaraju putem kolektivnog pregovaranja.

Predstavnici OTU su u pismu naveli da Dojč Telekom (DT) ima cilj da postane vodeći evropski operator i da je ponašanje menadžmenta kontraproduktivno, jer šteti ugledu kompanije u Evropi.

"Kodeks ponašanja o ljudskim pravima i društvenim standardima, kojih se DT pridržava u Crnoj Gori, prekršen je i tražimo da odmah preduzmete mjere njihove zaštite", dodaje se u pismu.

Iz Sindikata Crnogorskog Telekoma je saopšteno da je pismo upućeno direktorici ljudskih resursa i izvršnom direktoru DT-a, Birgit Bohle i Timoteusu Hoetgesu, izvršnoj direktorici Crnogorskog Telekoma Dini Tsybulskayi i članovima menadžment komiteta crnogorske telekomunikacione kompanije.

U pismu se navodi da menadžment Crnogorskog Telekoma prema zaposlenima i socijalnim partnerima postupa na način koji je neprihvatljiv i na štetu društvenih standarda, kao i korporativnih politika DT-a.

"Nakon skoro godinu pregovora socijalnih partnera u Crnoj Gori, koji nijesu doveli do postizanja sporazuma, menadžment pokušava da ih podriva pritiskom na zaposlene da potpišu pojedinačne sporazume u vezi sa nekoliko tema iz kolektivnog ugovora", rekli su iz OTU.

U OTU-u smatraju da je nedopustivo da Crnogorski Telekom zaobilazi socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje s ciljem podrivanja kolektivnog ugovora u kompaniji.

"Takođe, neprihvatljivo je da poslodavac direktno traži pojedinačne sporazume sa zaposlenima, pripremajući sporazume, anekse ili druge forme koje narušavaju proces kolektivnog pregovaranja", navodi se u pismu.

U OTU-u smatraju i da je nedopustivo da poslodavac ignoriše skoro 70 odsto zaposlenih, osim rukovodećeg kadra, koji su potpisali sindikalnu izjavu. U toj izjavi se navodi da je neprihvatljivo da poslodavac reguliše pitanja kolektivnog pregovaranja kroz pojedinačne sporazume, izjave ili druge oblike skrivene represije.

"Zaposleni su, takođe, dali punu podršku Sindikatu da otvorena pitanja rješava samo kroz kolektivne pregovore. Menadžment je, ipak, ignorisao volju zaposlenih", dodaje se u pismu.

Iz OTU-a su kazali i da je neprihvatljivo da menadžment u Crnoj Gori zloupotrebljava svoju moć i ne poštuje principe socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja utvrđene međunarodnim standardima rada i smjernicama Organizacije za ekonomsku saradnu i razvoj (OECD) za multinacionalne kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније