Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

18. 09. 2019. 06:29 >> 06:28
1

ZA OSAM MJESECI

Od akciza na gorivo više od 100 miliona €

Crna Gora je od akciza na gorivo za osam mjeseci ove godine prihodovala 100,53 miliona eura, što je 3,68 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

 

Akciza na litar eurodizela, koji prema posljednjem obračunu košta 1,21 eura, iznosi 44 centa.

Kada je riječ o eurosuperu 95 i 98, država po litru tog goriva, na cijenu od 1,29, odnosno 1,33 eura, ubira 55 centi.

“U periodu od 1. januara do 31. avgusta ove godine, prihodi po osnovu akciza na gorivo iznosili su 100.535.984 eura, što je u odnosu na isti period prošle godine za 3,68 odsto više”, rekli su u Ministarstvu i dodali da prihodi od akciza na mineralna ulja i njihove derivate čine 8,56 odsto ukupnih prihoda budžeta za osam mjeseci.

Kada je riječ o prošloj godini, u državni budžet se po osnovu akciza na gorivo slilo 163,7 miliona eura.

U Ministarstvu finansija su istakli da će se, prema programu rada Vlade, Zakon o akcizama mijenjati u četvrtom kvartalu, tačnije krajem godine.

Prema posljednjim podacima iz Biltena Ministarstva ekonomije, cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti.

Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori trenutno košta 1,29 eura, u Hrvatskoj 1,33, a u Albaniji 1,45 eura, dok je litar tog goriva jeftiniji u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini gdje košta 1,26, odnosno 1,09 i 1,16 eura. Eurosuper 95 je na evropskom tržištu najjeftiniji u Sjevernoj Makedoniji, a najskuplji u Holandiji gdje košta 1,63 eura.

Kada je riječ o eurodizelu, građani Crne Gore će naredne dvije sedmice litar tog goriva plaćati 1,21 euro, dok je u Albaniji 1,45, Srbiji 1,36 eura, Hrvatskoj 1,31, a u BiH 1,18 eura.

Najjeftiniji eurodizel, po cijeni od 99 centi, plaćaju građani Sjeverne Makedonije, dok Šveđani za litar tog naftnog derivata izdvajaju 1,51 euro, što je najskuplje u Evropi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније