Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

17. 09. 2019. 20:05 >> 20:03

MIJENJATI METODOLOGIJU

USSCG: Prosječna zarada nije realno obračunata

Prosječna zarada u julu je, uprkos povećanju minimalne zarade bila manja 5 eura u odnosu na prethodni mjesec. Razlog pada zarade različito vide u sindikatima i Uniji poslodavaca. Saglasni su da bi metodologija koju koristi Monstat trebalo mijenjati kako bi, navode, imali realnu sliku standarada građana.

Iako je bilo za očekivati da s povećanjem minimalne zarade prosječna zarada raste ona je u julu bila manja za jedan odsto ili pet eura u odnosu na jun.

“Iako je u junu došlo do rast od pet eura u julu je smanjena za isti iznos i otišlo se unazad to znači da su poslodavci koristili neke tehnike kako bi povećanje prelili sa onih nižih zarada na više”, kaže Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Iz Unije poslodavac to negiraju, i ističu da je smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje bilo dovoljno da nadomjesti troškove povećanja minimalne zarade.

“Svaki poslodavac koji isplaćuje zaradu veću od minimalne imao je uštedu, ne možemo govoriti o povećanju troškova i ne možemo govoriti o uticaju minimalne zarade na pad prosječne”, navodi Filip Lazović, iz Unije poslodavaca.

Prosječna zarada u junu bila je veća u odnosu na jul, jer je zaposlenima u javnom sektoru isplaćena razlika za devet mjeseci po osnovu umanjenja koeficijanata za jedan odsto pojašnjavaju u SSCG.

U USSCG smatraju da prosječna zarada nije realno obračunata i da bi trebalo promijeniti metodologiju koja se radi na osnovu uzorka.

Monstat bi, kažu, trebalo da obuhvati sve zaposlene u Crnoj Gori uključujući i preduzeća koja imaju manje od 10 radnika.

“Prema podacima iz 2017. prosječna zarada je bila 430 eura za 80 eura manja od one prema Monstatu i pokazuje lažnu sliku o našem standardu, jer u Srbiji gdje se radi realnom metodologijom ona iznosi 470 eura”, navodi Keković.

Sindikalci očekuju nastavak pregovora o novom povećanju minimalne zarade na 250 eura. I države regiona, Srbija i Hrvatska, idu u pravcu povećanja zarada kao i smanjenja opterećanja na zarade.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније