Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

12. 09. 2019. 06:53   >>  06:53 1

IZREČENE KAZNE

Nezakonito ambalažu računati u težinu proizvoda

Tržišni inspektori su ove godine 171 put kaznili trgovačke kompanije zbog toga što su i materijal za pakovanje uračunavale u težinu proizvoda mesa, mesnih proizvoda, sireva, voća, povrća… i time prekršili Zakon o zaštiti potrošača, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave i Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su kazali da su relativno rijetki prigovori potrošača koji se odnose na ova kršenja njihovih prava, piše Pobjeda.

Inspektori su zbog toga što su trgovci u neto masu robe uračunavali težinu materijala za pakovanje, u prvih osam mjeseci, trgovcima izdali 171 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 53.500 eura kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnici Uprave nijesu precizirali koje su trgovačke kompanije kažnjene ove godine, zbog ovog prekršaja.

Oni su naveli da su inspekcijski organi dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na to da trgovci pri pakovanju robe uračunavaju težinu materijala za pakovanje. Međutim, kako kažu, takvih prijava nije bilo u velikom broju.

Inspektori, pored inspekcijskih pregleda po inicijativama potrošača, vrše i redovne inspekcijske preglede u kojima se, pored ostalih obaveza trgovaca iz Zakona o zaštiti potrošača, kontroliše i da li trgovac u neto masu robe uračunava težinu materijala zapakovanje. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove obaveze iz Zakona o zaštiti potrošača vrši Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora.

“Od početka godine do kraja avgusta tržišni inspektori su u redovnom nadzoru u preko 190 kontrola izvršili i provjeru da li se trgovci pridržavaju ove propisane obaveze”, saopštili su predstavnici Uprave.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Pobjedi je saopšteno da je članom 22 Zakona o zaštiti prava potrošača predviđeno da je trgovac dužan da obezbijedi potrošaču odgovarajući materijal za pakovanje u skladu sa vrstom i svojstvima robe, kao i da se u neto masu robe ne smije uračunavati težina materijala za pakovanje.

“Članom 179. ovog zakona je predviđena kazna u iznosu od 500 eura do 5.000 eura, za trgovca pravno lice, koje prekrši navedenu odredbu, kao i kazna od 100 eura do 1.000 eura, za fizičko lice, odgovorno lice u pravnom licu”, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Za učinjeni prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača preduzetnik će se kazniti od 200 do 4.000 eura.

“U CEZAP-u su relativno rijetki prigovori koji se odnose na ova kršenja prava potrošača”, istakli su iz te organizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније