Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

11. 09. 2019. 15:50 >> 16:06

CG I SLOVENIJA

Saradnja moguća u više oblasti privrede

Crna Gora i Slovenija imaju prostora da unaprijede privrednu saradnju, posebno u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, usluga informacionih tehnologija (IT), energetike, turizma, agrara i drvoprerade, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Iako je u prošloj godini ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona EUR, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije”, kazao je Golubović na poslovnom forumu privrednika dvije države koji je održan u Ljubljani.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, zahvalio privrednicima iz Slovenije, jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti.

“Riječ je o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol i Mercator. Danas, u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom”, kazao je Golubović.

On smatra da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture.

Crna Gora će, prema riječima Golubovića, zahvaljujući podmorskom energetskom kablu postati jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta jugoistočne Evrope, čime se stvaraju preduslovi za ulaganja iz Slovenije i drugih država u crnogorske proizvodne i prenosne kapacitete.

Poslovni forum je organizovan u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme Međunarodnog sajma preduzetništva (MOS) u Celju, čiji je Crna Gora zemlja partner.

Kako je saopšteno iz PKCG, u Crnoj Gori su prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi eura u bruto iznosu, od 2006. godine.

Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na 11. mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije.

“Postojanje direktne vazdušne linije Podgorica-Ljubljana je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina”, rekao je Golubović.

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija Slovenija je povećala produktivnost proizvodnje, što je model koji, prema Golubovićevim riječima, treba slijediti i u Crnoj Gori.

Golubović vjeruje da bi znanja i iskustva slovenačkih privrednika mogla značajno doprinijeti da potencijal crnogorskih šuma dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor.

Digitalizacija, osnaživanje sektora informacionih tehnologija i jačanje inovativne zajednice, takođe su potencijalne oblasti jačeg ekonomskog povezivanja.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da su Slovenci politički i ekonomski prijatelji Crne Gore.

“Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje”, saopštila je Sekulić.

Ona je, govoreći o prioritetnim granama razvoja crnogorske ekonomije, posebno navela turizam i svjetske brednove koji posluju u Crnoj Gori, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz i One and Only.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u Crnoj Gori grade industrijske kapacitete.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Sonja Šmuc, kazala je da ekonomija te zemlje postiže dobre rezultate posljednjih godina, među kojima su rast od četiri odsto u prošloj godini, zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније