Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

11. 09. 2019. 06:31   >>  06:50

OD 2013.

Zbog neizdavanja računa dva miliona eura kazni

Najveći broj nepravilnosti kroz projekat “Budi odgovoran”, od pokretanja kampanje 2013. godine, evidentiran je u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa po osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 2,09 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Poreskoj upravi PU.

Građani su u proteklih šest godina po tom osnovu podnijeli ukupno 8.574 prijave.

“U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6.092 nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 463.688 eura, dok su građani prijavili 2.006 slučajeva kršenja potrošačkih prava, sa iznosom kazni od 166.470 eura”, naveli su u PU i dodali da je prijavljeno 368 nepravilnosti na kupalištima, gdje je iznos kazne 51.980 eura.

Predstavnici PU su istakli da je kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%” počela krajem 2013. godine. Tokom šestogodišnje realizacije, kako su dodali, obezbijeđena je podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

“Na osnovu toga je evidentirano 17.040 prijava neregularnog poslovanja i izrečeni su prekršajni nalozi u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 2.777.239,67 eura. Kroz projekat su definisane tri vrste nepravilnosti i to neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava”, precizirali su u PU.

Osim PU, u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitiosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Važan segment odnosio se na podršku projekata od opšteg društvenog interesa, te je od 2013. do 2016. godine obezbijeđeno finansiranje 17 projekata vezanih za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ekologiju, mlade i sport, u ukupnom iznosu od 833.548,00 eura”, rekli su u PU.

Oni su dodali i da je “Budi odgovoran” okupio predstavnike akademske zajednice, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao i društvenu zajednicu.

“Budi odgovoran” je značajan, kako su istakli, i za uključivanje građana u kreiranje javnih politika i jačanje transparentosti u postupanju državnih institucija.

“Prepoznat je na međunarodnom nivou, te su projektu dodijeljena priznanja od asocijacija koje promovišu partnerstva otvorenih vlada u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Beču”, zaključili su u PU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније