Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Antena M ]

09. 09. 2019. 13:59 >> 14:00

NURKOVIĆ PORUČIO

Prvom dionicom autoputa za godinu

Gradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare trebalo bi da bude završena do septembra naredne godine, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i dodao da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

"Zadovoljni smo dinamikom. Na osnovu dosadašnjih rezultata, očekujemo da svi radovi konačno budu gotovi do septembra iduće godine i da prvi automobili krenu autoputem od Podgorice prema Kolašinu i dalje", rekao je Nurković radiju Antena M.

On je kazao da je tolerancija na nultom nivou što se tiče kvaliteta i dodao da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

"Imamo više nivoa kontrole i tu je, prije svega, međunarodni nadzor, zatim Monteput kao upravljač projektom i Komisija za tehnički prijem radova. Dakle, na svim nivoima se kontroliše svaki kubik ugrađenog betona, svaki metar puta, a sada i prvi metri asfalta koji će se detaljno analizirati i ocijeniti - da li je u skladu sa zahtjevima najviših evropskih standarda", rekao je Nurković.

Na prvoj dionici autoputa, koji će spojiti crnogorsko primorje sa sjevernom državnom granicom, postavljeni su prošle sedmice prvi metri asfalta.

Više puta je i sa pojedinih domaćih i međunarodnih adresa Crnoj Gori zamjerano što je za izgradnju autoputa, kao najveći državni projekat, odabrala kineske partnere. Međutim, američki senator Lindzi Grem, koji je predvodio delegaciju američkog Kongresa, rekao je da se Crnoj Gori u tom smislu ne može ništa zamjeriti jer je prihvatila najbolje uslove, a da je odgovornost evropskih i američkih partnera što nijesu bili konkurentniji.

Nurković smatra da je to realna i poštena ocjena.

"Nedavno sam boravio u Londonu i tamo sam imao susrete sa nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za drugu i treću dionice autoputa. Jasno sam podvukao da će postupak u nastavku radova biti transparentan i dostupan svim potencijalnim izvođačima, ali na bazi konkurencije", rekao je Nurković.

On je kazao da niko neće biti privilegovan.

"Ne možemo odabrati nekoga, bilo da se radi o evropskoj ili kineskoj kompaniji, ako nije konkurentan sa cijenama, rokovima i kvalitetom", zaključio je Nurković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније