Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

08. 09. 2019. 07:29   >>  07:29 2

ANALIZA PKCG

Uvesti kategoriju stalnih sezonskih radnika

Manjak domaće radne snage tokom ljetnje sezone, problem je sa kojim se Crna Gora suočava iz godine u godinu. Nema ih i ne valjaju, kažu poslodavci; uslovi su loši, tvrde radnici.

Istraživanje Privredne komore Crne Gore sprovedeno u aprilu ove godine je pokazalo da su u oblasti turizma prepoznata kao deficitarna zanimanja kvalifikovani kuvar, konobar, šanker/ barmen itd.

Iz ove institucije smatraju da je potrebno intenzivnije promovisati upise na ova zanimanja i prilagoditi obrazovne programe potrebama tržišta rada. Isto tako, potrebno je obezbijediti im i ugovore za stalno, uz određena pomaganja države.

"Potrebno je analizirati situaciju na tržištu rada i sagledati mogućnost dopune Zakona o radu s ciljem uvođenja kategorije tzv. 'stalnih sezonskih radnika'. Na ovaj način bi se motivisala nezaposlena lica da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje", tvrde sagovornici Pobjede iz Privredne komore.

Poređenja radi, to se već dešava u Hrvatskoj gdje stalni sezonski radnici rade kod poslodavca najmanje šest mjeseci, a za ostale mjesece im se uplaćuje 60 odsto bruto zarade i to tri mjeseca poslodavac i tri mjeseca Zavod za zapošljavanje.

"Veoma je važno da se pravo-vremeno razvije pouzdan mehanizam anticipiranja trendova i razvoja  potreba za vještinama na tržištu rada, kako bi se pripremili odgovarajući programi dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene, da bi se poslodavcima ponudila odgovarajuća radna snaga. Ovo je posebno važno u oblasti turizma, a prije svega za određene programe obuke (kuvara, konobara, poslastičara, recepcionera, turističkih vodiča, animatora i drugih) kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera“ kazali su iz Privredne komore.

Podaci iz Zavoda za zapošljavanje govore da je ove godine na sezonskim poslovima angažovano 11.473 domaća radnika. Poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je 9.229 domaćih sezonaca.

Kako je Pobjedi kazala načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović u ZZZCG, ove godine je zaista iskazana velika zainteresovanost domaćih radnika da rade na sezonskim poslovima.

"Najviše sezonaca je uposleno na pomoćnim poslovima, gdje smo i imali najveću tražnju od strane poslodavaca. Tu, prije svega, mislim na pomoćno osoblje u hotelima i restoranima kao što su: sobarice, higijeničarke, servirke, pomoćne radnice u kuhinji, u vešeraju itd. Značajan broj njih je angažovan i na pozicijama kvalifikovanih radnika kao što su konobari, kuvari, poslastičari, pica majstori i dr.“ kazala je Ivanović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније