Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

05. 09. 2019. 09:15 >> 12:05
2

PORESKA I UPRAVA CARINA

Naplata prihoda premašila planove

Poreska uprava (PU) je od početka godine naplatila bruto iznos od 746,1 milion eura, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine. I Uprava carina je od januara do avgusta naplatila skoro 537 milona eura, čime je ostvaren rast prihoda od 31,8 miliona eura, odnosno 6,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Iz PU je saopšteno da je od početka godine naplata bila sedam odsto viša od planirane.

PU je u avgustu ostvarila rekordnu bruto naplatu od 106,78 miliona eura, čime je ostvarenje iz istog mjeseca prošle godine premašeno 5,1 milion eura.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 180,33 miliona eura, što je 15 odsto više nego prošle godine, a 13 odsto iznad plana.

"Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 336,65 miliona eura, što je 6,5 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a šest odsto iznad plana. Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 110,4 miliona eura i bila je deset odsto veća nego prošle godine, a 16 odsto iznad plana“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da je po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena bruto naplata od 63,47 miliona eura, što je deset odsto više nego tokom istog perioda prošle godine.

Ostvarenje naplate koncesionih naknada od 27,32 miliona eura veće je sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je naplata poreza na promet nepokretnosti iznosila je 12,83 miliona.

"Imajući u vidu glavnu turističku sezonu koja je obilježila prethodna tri mjeseca, posebno je značajno ostvarenje naplate u periodu od juna do avgusta u primorskim opštinama u iznosu od 89,89 miliona eura, što je 12 odsto iznad ostvarenja iz prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Posebno značajan je rast zabilježen u opštinama Herceg Novi 24 odsto, Kotor 21 odsto, Ulcinj 18 odsto i Budva sedam odsto.

"Dobri rezultati naplate prihoda tokom sezone indikator su postepenog rasta poreske discipline, što je rezultat intenzivnog rada svih službi PU, u nastojanju da se pružanjem kvalitetnih usluga i edukacijom poreskih obveznika, ali i sankcionisanjem neregularnog poslovanja, podstakne dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, očuva lojalna konkurencija na tržištu i unaprijedi poslovni ambijent u cjelini“, zaključuje se u saopštenju.

Uprava carina: Kontinuiran rast naplate

Sa druge strane, iz Uprava carina je saopšteno kako je nastavljen kontinurani rast naplate prihoda i u avgustu, a premašena je ostvarena naplata iz prethodne godine, kao i plan naplate prihoda za 2019. godinu, po svim vrstama prihoda.

"Izvršen je povraćaj sredstava u iznosu od 7,5 miliona eura, i time ostvarena neto naplata od skoro 530 miliona eura, što je za 3,23 odsto više u odnosu na plan prihoda", istakli su iz Uprave carina.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, naplata PDV-a pri uvozu u iznosi 358,6 eura, što je više za 20,7 miliona eura, ili 6,13 odsto.

"Po osnovu akcize naplaćeno je 157.746.961,71 eura, čime je ostvaren rast prihoda od 9,92 miiona eura ili 6,72 % više nego u prethodnoj godini. Posmatrano po strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 4,74 miliona eura ili 18,5%, što je rezultat redefinisane akcizne politike i posljednično tome oporavka tržišta duvana. U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća za 3,3 miliona eura ili 2,2%. Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 19.062.241,34 eura, što je više za 1,1 milion eura, ili 6,33%, dok je naplata poreza na kafu iznosila 1.473.952,99€, a ostali prihodi iznosili su 57.871,98", navode iz Uprave carina.

Ukupno ostvarena naplata prihoda u avgustu 2019. godine iznosila je 82.239.957,80 eura čime je ostvaren rast prihoda od 3,5 miliona eura 4,43% više u odnosu na isti period 2018.godine.

"Posmatrano prema strukturi naplaćenih prihoda sve kategorije su zabilježile rast prihoda", navode iz Uprave carina.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније