Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M ]

31. 08. 2019. 14:46 >> 18:01

MIJOVIĆ

"Posao bez tendera zarad privatnog interesa"

Izbor austrijske firme Ivicom Holding GmbH za partnera Elektroprivredi (EPCG) za gradnju vjetroelektrane Gvozd, koji je obavljen bez tendera, izaziva dodatnu sumnju da je taj posao sklopljen zarad nečijeg privatnog interesa, ocijenio je član Predsjedništva URA, Dejan Mijović.

Mijović je rekao da bi slobodna konkurencija dovela do izbora partnera koji najkonkurentnije posluje na tržištu.

“Da je bilo konkurencije, EPCG je mogla izabrati partnera koji bi sagradio najefikasniju moguću vjetroelektranu, koja može najkonkurentnije poslovati na tržištu, jer za nju neće biti državnih subvencija”, naveo je Mijović u saopštenju.

Bez konkurencije i uporedivih ponuda, kako tvrdi, postoji veliki rizik da će Crna Gora dobiti vjetroelektranu čiji će proizvodni troškovi biti viši od cijena električne energije po kojima ih drugi proizvođaci nude potrošačima, pa ova neće opstati na tržištu.

“Ili će EPCG, kako je to do sada činila, nametnuti nove više cijene potrošačima da bi 'pokrila' te više troškove”, poručio je Mijović.

Skupština akcionara EPCG je u petak usvojila odluku da kompanija krene u gradnju vjetroparka Gvozd kod Nikšića sa kompanijom Ivicom. Vrijednost te investicije je 58 miliona EUR.

Mijović smatra da tako skopljen posao izaziva dodatnu sumnju da je on zapravo sklopljen zarad nečijeg privatnog interesa.

“Ovako sklopljen posao bez tendera je vjerovatno bio u nečijem privatnom, ali ne i javnom interesu. Zbog kršenja Ustava, zakona i dobre poslovne prakse podnijećemo prijavu protiv čelnika Vlade i EPCG za povredu javnog interesa Agenciji za sprjecavanje korupcije”, rekao je Mijović.

On je kazao da je na pitanje zašto biraju kao partnera austrijsku firmu Ivicom za gradnju vjetroelektrane od 60 miliona EUR bez tendera, predsjedavajući Skupštine akcionara odgovorio da su za to dobili saglasnost Vlade.

“Znajući da krše Ustav koji strogo zabranjuje gušenje slobodne konkurencije, menadžment i Odbor direktora EPCG su odluku o izboru partnera i pokretanju gradnje vjetroelektrane Gvozd stavili na dnevni red Skupštine akcionara kako bi istu još jednom ovjerio predstavnik te iste Vlade koja kontroliše 76 odsto akcija EPCG”, rekao je Mijović.

Prema njegovim riječima, odluku su prema Statutu mogli donijeti i sami, bez Skupštine akcionara, jer investicija od 60 miliona EIR ne prelazi deset odsto vrijednosti kapitala EPCG.

“Vjerovatno im je bilo ugodnije da odgovornost za drastično kršenje Ustava i zakona podijele sa moćnicima vlasti čije naloge izvršavaju”, tvrdi Mijović.

On je rekao i da je prošle godine uprava EPCG takođe bez prethodne konkurentne procedure izabrala finsku kompaniju Fortum i indijsku Sterling and Wilson za gradnju velike solarne elektrane na Briskoj gori kod Ulcinja vrijedne 178 miliona EUR.

“Tada je po Statutu morala, ali nije tražila, prethodnu saglasnost Skupštine akcionara, jer je udio EPCG prelazio deset odsto vrijednosti kapitala”, zaključio je Mijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније