Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 09. 2013. 08:46 >> 12:44
3

NEMA ODSTUPANJA

Šehović: Uslovi SDP-a za rebalans jasni

Nakon što su iz Ministarstva finansija saopštili da nam je potreban tehnički rebalans, odnosno korigovanje prihodne i rashodne strane budžeta, stižu i reakcije poslanika. Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije kaže da zakon ne poznaje tehnički rebalans. Dok se ideje o rebalansu mijenjaju, uslovi SDP-a da uopšte počne pregovore sa DPS-om o podršci su isti.

"Ne može biti govora o prebacivanju tereta od 61 milion eura koji je u vezi sa neplaćenom električnom energijom na poreske obveznike. Drugo, obaveza formulisanja modela za naplatu poreskog duga od EPCG. I treće, država više ne smije sebi da dozoli luksuz da razbacuje novac na nove subvencije privrednim subjektima koji nemaju valjanu ekonomsku perspektivu, među kojima je i KAP", kazao je Šehović za radio Antena M.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a kaže da je informacija Vlade dokaz da su poslanici ispravno odlučili kada su rekli ne rebalansu početkom ljeta.

"Očekivana stvar za nas u SNP-u jer smo još u junu rekli da nema potrebe za takvim rebalansom", poručio je Damjanović.

Damjanović podsjeća na zaključke Skupštine u kojima jasno piše gdje će da ide novac ukoliko prihodi budu veći od planiranih.

"Ukoliko bude povećanja prihoda, jasno je navedeno da će se tada nastojati da se taj višak prihoda upotrijebi za povećanje socijalnih davanja, isplate tehnološkim viškovima,itd. Ukoliko bude rebalansa, zvao se on tehnički ili ne, očekujem da se stiktno poštuje taj zaključak,odnosno da ministra predloži za koje svrhe će ići povećanje prihoda", poručio je Damjanović.

Iz Demokratskog fronta zamjeraju Vladi što se zadužuje a od parlamenta za to ne traži dozvolu.

"Jedna nadrealna situacija. Sad nam saopštavaju da su javne finansije dobre, da se prihodi značajno povećavaju,a sasvim je očigledno da nijedan gorući problem nije još riješen,tu prije svega mislim na KAP. Osim toga, ne dozvoljava se Skupštini da se izjasni da li možemo da se zadužimo i ukoliko se zadužimo gdje će taj novac da ide", kaže Milutin Đukanović iz DF-a.

Ministar Žugić je juče kazao da bi nam za ravnotežu prihodne i rashodne strane do kraja godine nedostajalo 45 miliona eura.

Prijedlogom rebalansa koji je Vlada usvojila početkom jula bilo predviđeno izmirivanje duga prema EPCG od 62 miliona ali i dodatno zaduženje države od 103 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније