Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Dan/Mina ]

18. 08. 2019. 09:17   >>  09:16 3

PEROVIĆ SAOPŠTIO

Deficit Fonda PIO 70,6 miliona eura

Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) iznosio je za šest mjeseci ove godine 70,6 miliona eura ili 33,3 odsto, kazao je direktor te institucije Dušan Perović.

“U odnosu na isti period prošle godine, deficit Fonda PIO je manji 1,45 odsto. Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda, koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, rekao je Perović Danu.

On je rekao da je prosječna penzija isplaćena za mjesec jun iznosi 288,67 eura i da je u odnosu na decembar prošle godine veća 1,72 odsto ili 4,87 eura.

Najniža penzija u Crnoj Gori od 1. januara tekuće godine iznosi 128,14 eura.

Iznos najniže penzije za jun, koja je isplaćena u julu ove godine, primilo je 11,35 hiljada korisnika, od čega 11,32 hiljade u Crnoj Gori, a 34 korisnika van države.

U odnosu na decembar prošle godine, broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja je povećan za 304 i trenutno iznosi 130,54 hiljade.

Na pitanje koliko je u junu korisnika imalo penziju preko 510 eura, onoliko koliko iznosi prosječna plata u državi, Perović je odgovorio da je njih 10,66 hiljada.

U junu je penziju u iznosu preko hiljadu eura primilo 410 korisnika.

Broj korisnika penzije kojima je za jun isplaćena penzija ispod 200 eura je 38,66 hiljada, dok je broj korisnika kojima je penzija isplaćena ispod prosječne 65,3 hiljade.

“U ovaj broj nijesu uključeni korisnici srazmjerne penzije koji su pravo na penziju ostvarili samo za dio staža ostvaren u Crnoj Gori, dok za dio staža ostvaren u drugoj državi penziju primaju iz te države”, zaključio je Perović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније