Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

13. 08. 2019. 07:43 >> 07:42
1

PEROVIĆ

Jedna od mjera povećanje minimalne penzije

Usaglašavanje izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, između Ministarstva rada i socijalnog staranja i socijalnih partnera je u toku, a jedna od mjera je i povećanje minimalne penzije, saopštio je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović.

On je Pobjedi kazao da je reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti u Crnoj Gori urađena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme izmjenama zakona iz 2010. godine.

“Cilj obje reforme je bio produžavanje radnog vijeka radno sposobnog stanovništva, sprečavanje ranog izlaska sa tržišta rada i ulaska u penzioni sistem, kao i kreiranje sistema koji će obezbjeđivati siguran, održiv i adekvatan prihod u starosti”, kazao je Perović.

On je saopštio da su efekti obje reforme penzijskog sistema značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada.

“Vlada je prepoznala ovaj problem i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke (SB) koji su obavili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se razmatrale i usaglašavale, čiji je cilj njihova implementacija u zakonska rješenja”, naveo je Perović.

Fond ne raspolaže podacima o broju osiguranika koji čekaju novi zakon radi ostvarivanja prava na penziju.

Perović je rekao da povećanje privrednih aktivnosti, po pravilu, dovodi do povećanja broja zaposlenih koji će uplaćivati sredstva u Fond PIO i na taj način stvarati prostor za sprovođenje politike Vlade u oblasti penzijskog sistema.

“Kao rezultat ovih aktivnosti imamo kontinuirani rast izvornih prihoda iz kojih se dominantno finansiraju izdaci Fonda, a smanjenje deficita”, rekao je Perović i dodao da je veoma bitno i poboljšanje fiskalne discipline, gdje Vlada preduzima niz mjera i aktivnosti.

Efekti tih mjera, kako je objasnio, kontinuirano su povećanje prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Ukoliko posmatramo kretanje izvornih prihoda u posljednjih pet godina, može se zaključiti da iz godine u godinu rastu i kretali su se sa 271,37 miliona eura u 2014. godini do 317,97 miliona eura u prošloj. Procenat rasta izvornih prihoda kretao se od 2,96 odsto do 10,97 odsto”, precizirao je Perović.

Istovremeno, prisutna je tendencija pada deficita sa 30,27 odsto u 2014. godini na 24,38 odsto u prošloj godini.

Komentarišući da li postoji prostor za povećanje penzija, Perović je kazao da Vlada preduzima niz mjera i aktivnosti da se obezbijedi što veći standard odnosno kvalitet života svih građana, pa i penzionera kroz stvaranje pretpostavki i pokretanje privrednih aktivnosti u oblasti saobraćaja, poljoprivrede, turizma i ostalih privrednih grana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније