Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 08. 2019. 15:46 >> 16:30

INSPEKCIJA NA PRIMORJU

Pojačana kontrola, ugostitelji nezadovoljni

Oko 70 inspektora angažovano je tokom ove sezone na primorju, a u protekla dva mjeseca uradili su oko 13.000 kontrola i utvrdili sedam i po hiljada i izrekli oko osam hiljada prekršajna naloga - zbog neizdavanja računa, neposjedovanja dozvola za rad, kao i rada na crno.

 

"U 2.900 slučajeva donijete je rješene upravnih akata, takođe kojima je ostavljen rok da se određene nepravilnosti isprave. Od tih 2.900 rješenje u preko 600 rješenja izrečena je mjera zabrane. Pa smo čak u 15 slučajeva vršili pečaćenja objekata na primorju”, kazala je Nada Đurđić iz Koordinacionog tima za pracenje sezone.

Vlasnici restorana na Adi Bojani isticu da inspekcije često kontrolišu objekte i da novi zakoni i pravila zahtjevaju edukaciju privrednika kako bi izbjegli kažnjavanja.

„Nikako se ne mogu usaglasiti stavovi jedne te iste inspekcije, dva inspektora, oni imaju slobodu odlučivanja na terenu kako će postupiti. Za jednu istu stvar jedan objekat bude kažnjen, za istu stvar drugi objekat ne bude kažnjen. Jedna te ista inspekcija u jedan isti objekat uđe i po dva puta dnevno“, ističe Vanja Bogojević iz Udruzenja vlasnika restorana na Adi Bojani.

„Naravno da provjeravamo da li su uklonjene utvrđene nepravilnosti. I nažalost, najčešće se utvrdi da jednim dijelom su postupili po nalogu inspektora, da jednim dijelom nijesu ispoštovali sve mjere“”, kaže Đurđić.

I pored toga što je postignut dogovor da se produži rok za pribavljanje dozvola za rad, jer se kasnilo sa raspisivanjem tendera, ugostitelji kažu da je inpsekcija već u maju izricala novčane kazne.

„Za prvi maj po prijavi su došli inspektori i morali su da nas kazne. Jedna od kazni je bila i zatvaranje objekta, što su nam oni opet izašli u susret i nijesu zatvorili ka“Tokom maja inspektori su izricali kazne jedna od kazni je bila i zatvaranje objekata ipak izasli su nam u susret i nijesu zatvorili objekte, ali smo svi po jednu kaznu platili”, kaže Bogojević.

Iz Opštine Ulcinj kažu da, iako je postojao dogovor, neki ugostitelji ipak morali da plate kazne.

„Mislim da smo imali sluha, kao lokalna samouprava, kada su njihove potrebe u pitanju, i potrebe tog tipa, tako da se to prevazišlo. Ja ne sporim činjenicu da vjerovatno je taj podatak tačan, da su oni, da su određeni platili kazne, ali većina je imala benefit“, kaže Hatidža Đoni iz Opštine Ulcinj.

Kako bi unaprijedili kvalitet ponude vlasnici ugostiteljskih objekata očekuju da lokalna samouprava obezbijedi redovno snabdijevamje elektricnom energijom, vodosnabdijevanje i bolju putnuinafrastrukturu. Zamjeraju i to što se ulaz Adu naplaćuje po uvećanim cijenama, jer im kako navode i otežava poslovanje.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније