Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

11. 08. 2019. 11:50   >>  11:50

KUJOVIĆ

Podmorski kabl za veći energetski potencijal

Komercijalna upotreba podmorskog energetskog kabla može se očekivati krajem godine, a njegovo puštanje u pogon je šansa i dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona, ocijenio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Dragan Kujović.

 

"Komercijalna upotreba kabla se može očekivati krajem tekuće godine, odnosno nakon završetka testiranja konvertorskog postrojenja i podmorskog kabla, koje realizuje strateški partner CGES-a, italijanski operator prenosnog sistema-Terna Rete Internazionale“, rekao je Kujović u intervjuu agenciji Mina-business.

Podmorski kabl dužine 433 kilometra, koji energetski spaja Italiju i Crnu Goru, postavljen je početkom juna.

"CGES je realizovao projekte trafostanice 400/110/35 kilovolti (kV) Lastva i dalekovoda 400 kV Lastva-Trebinje i Lastva-Podgorica na dionici Lastva-Čevo kako bi obezbijedili uslove za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije“, kazao je Kujović.

On je naveo da se podmorskim kablom između Crne Gore i Italije uspostavlja novi tranzitni pravac kojim se povezuju elektroenergetski sistemi regiona, zapadne i istočne Evrope, odnosno Italije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, čime Crna Gora postaje jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope.

"Tim povezivanjem se stvaraju preduslovi za ulaganja u proizvodne i prenosne kapacitete u Crnoj Gori i regionu“, dodao je Kujović.

Prema njegovim riječima, korisnicima crnogorskog prenosnog sistema će taj projekat pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za kvalitetnije obavljanje djelatnosti i dalji razvoj.

"Zatim, dobijamo mnogo pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, gdje će se stvoriti uslovi za dalji razvoj tog dijela Crne Gore, posebno kada je u pitanju turizam“, kazao je Kujović.

Benefit je, kako je ocijenio, i direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU.

"Njegovo puštanje u pogon, vidimo i kao šansu, kao dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona. Pored toga, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta, uticaće na smanjenje troškova koji plaćaju korisnici prenosnog sistema“, smatra Kujović.

Dodatno, biće obezbijeđeni i značajni prihodi po osnovu 20 odsto udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla.

Kujović je, odgovarajući na pitanje koliko je CGES u ovoj godini opredijelio za investicije i koliko je trenutno izvršenje plana ulaganja, kazao da je planirano da se tokom ove godine u investicione projekte uloži 27,7 miliona eura.

"Trenutna realizacije je oko 35 odsto u odnosu na planiranu“, dodao je Kujović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније