Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 08. 2019. 17:30   >>  17:30

MANJE NEGO LANI

ICM u gubitku 174,45 hiljada eura

Institut za crnu metalurgiju (ICM) zabilježio je u drugom kvartalu gubitak od 174,45 hiljada eura, što je 18,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije na kraju juna iznosili su 638,33 hiljade i bili su 15,8 odsto veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi ICM-a porasli su 7,1 odsto na 815,05 hiljada eura. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 408,88 hiljada EUR, amortizacije i rezervisanja 123,72 hiljade, a materijala 104,96 hiljada. Ostali poslovni rashodi bili su 177,5 hiljada.

Ukupna aktiva kompanije na kraju juna iznosila je 6,69 miliona, što je 1,4 odsto manje nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak iznosi 2,69 miliona, kratkoročna rezervisanja i obaveze 918,99 hiljada, a dugoročna 89,44 hiljade.

Odložene poreske obaveze iznose 302,17 hiljada eura.

Vlasnici 19,11 odsto akcija ICM-a je država, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja posjeduje 19,04 odsto, Trend 10,26 odsto, Tosčelik 7,02 odsto, Zavod za zapošljavanje 6,35 odsto, Fond za obeštećenje 5,31 odsto, Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG oko 4,43 odsto i Vlada 1,31 odsto.

Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto udjela.

Na tender za privatizaciju 51,1 odsto državnog udjela u ICM-u krajem juna 2016. godine nije dostavljena nijedna ponuda. Za Institut je bio raspisan tender i u maju 2009, ali je poništen u septembru iste godine, jer je jedini ponuđač, nikšićki Neksan, ponudio za Tendersku komisiju neprihvatljivo nisku cijenu. Neksan je za 51,11 odsto akcija ICM-a ponudio tri eura.

Institut za crnu metalurgiju bavi se istraživanjem, razvojem i kontrolom kvaliteta metalnih i nemetalnih materijala i proizvodnjom specijalnih čelika i legura u obliku odlivaka i polufabrikata za kovanje i valjanje, kao i hladno valjane žice.

Ta kompanija obavlja specijalistička ispitivanja fizičko-hemijskog stanja i karakterizacije materijala i procesne opreme na nivou ekspertiza, arbitraža i stručnih nalaza.

Institut je osnovan 1974. godine za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare, kao i nastave Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније