Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

08. 08. 2019. 15:33 >> 19:45

CRNA GORA - EU

Zadržati radnike, spremiti se za EU tržište

Crna Gora ima ograničen napredak u Poglavlju 2 - Slobodi kretanja radnika.

 

Ministarstvo rada je u martu usvojilo akcioni plan koji predviđa jačanje adminstrativnih i institucionalnih kapacitet, što je preporuka iz Izvještaja EK.

To su Zakon o strancima, Zakon o radu i imamo ograničen napredak u ovoj oblasti i preporuke se odnose na uspostavljanje administrativnih kapaciteta”, kaže Ljiljana Simović iz Ministarstva rada.

Za pristup crnogorskog Zavoda za zapošljavanje evropskoj mreži zavoda potrebno je tri milina eura za obuku kadra i odgovarajući softver, kažu u Ministartsvu rada.

U ZZZCG kažu da će pristup EURES-u i izrada portala omogućiti građanima uvid u slobodna radna mjesta u državama članicama EU, Norveškoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

“Godišnje se na EURES-u objavi preko dva miliona slobodnih radni mjesta, a nama su potrebne obuke kadrao i građana”, poručuje Gordana Vukčević iz ZZZCG.

Iskustva država regiona govore da je, članstvom u EU, određeni broj građana posao našao u drugim državama.

“Hrvatska ima veliki deficit radne snage, jer je ogroman broj mladih ljudi napustio državu i sada Hrvatska panično traži tu radnu snagu u regionu”, navodi Srđan Keković, iz Unije slobodnih sindikata.

“Iz Poljske je otišlo dva miliona radnika i potisali su ugovor sa Ukrajinom o uvozu radne snage”, navodi Simović.

Iz Unije ističu da je neophodno obezbijediti uslove da visokoškolovani kadar ostane u Crnoj Gori, a radnicima koji ne mogu da se zaposle omogućiti sticanje znanja i vještina potrebnih za tržiste rada u EU.

“Kreativnu radnu snagu treba zadržati kroz razne stimulativne mjere, veću platu, rješavnje stambenog pitanja”, poručuje Keković.

Unija slobodnih sindikata će na jesen organizovati i Konfernciju gdje će govoriti o prednostima i nedostacima otvaranja evropskog tržišta rada za naše građane.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније