Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

06. 08. 2019. 15:00   >>  15:08

RADNICI OŠTEĆENI

Hotel "Plaža" izdat u zakup

Vektra Boka izdala je hotel "Plaža" preduzeću iz Budve kako bi izbjegla priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi i time onemogućila isplatu radnika, saopštio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Vektra Boke Đorđe Rajak.

On na konferenciji za novinare nije naveo o kojoj je firmi-zakupcu riječ, prenosi Radio Jadran.

Rajak je kazao da su bivši radnici Vektra Boke organizovali konferenciju kako bi još jednom upozorili da ne mogu da ostvare svoja prava i naplate potraživanja po osnovu poreza i doprinosa koja su im Ustavom zagarantovana i u skladu su sa Zakonom o stečaju.

Bivši radnici, njih oko stotinu, obratili su se i Poreskoj upravi (PU) zbog preduzimanja neophodnih mjera, kako bi mogli da ostvare prava i naplate potraživanja. Prije PU, obraćali su se pismenim putem i poslodavcu, stečajnom sudiji i upravniku, kako bi se ispoštovale sudske i ustavne odluke.

Rajak je podsjetio da su Planom reorganizacije preduzeća, koji je usvojen početkom 2017. godine, radnička potraživanja svrstana u treći umjesto u prvi isplatni red.

“Radnicima je isplaćena prva rata potraživanja iz trećeg isplatnog reda, ali niko nam ne garantuje da će i ostale tri biti isplaćene, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda da radnici u isplati imaju prioritet u odnosu na sve druge povjerioce“, rekao je Rajak.

On je objasnio da je odlukom Ustavnog suda iz juna prošle godine prestao da važi dio člana Zakona o stečaju pa sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red, a ne samo potraživanja dospjela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja.

„Pitamo se da li su pojedinci jači od zakona, jer poslodavac ne poštuje odluke suda, niti ustavne odredbe”, dodao je Rajak.

Privredni sud uveo je stečaj u Vektra Boku u junu 2015. godine zbog četiri miliona eura duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina, dobio je konačno rješenje od Privrednog suda u februaru 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније