Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

02. 08. 2019. 14:01 >> 14:00

OD JANUARA DO JULA

Uprava carina: Naplata prihoda porasla 6,6%

Od januara do jula ove godine ostvarena naplata prihoda iznosila je skoro 455 miliona eura, čime je ostvaren rast prihoda od 6,65 odsto, ili 28,3 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Uprava carina.

 

Tima je Uprava carina ostvarila dobru naplatu prihoda, a premašena je ostvarena naplata iz prethodne godine, kao i plan naplate prihoda za 2019. po svim vrstama prihoda.

"Izvršen je povraćaj sredstava u iznosu od 6,7 miliona eura, i time ostvarena neto naplata od skoro 448 miliona eura, što je za 3,59 odsto više u odnosu na plan prihoda", podaci su Uprave carina. 

Prema strukturi naplaćenih prihoda, ostvarena naplata PDV-a pri uvozu iznosila je 309,6 miliona, što je više za 7,41 odsto ili 21,3 miiona eura.

"Naplata prihoda po osnovu akcize iznosila je 127,5 miliona, čime je ostvaren rast prihoda od 4,74% ili 5,76 miliona eura više nego u prethodnoj godini. Posmatrano prema strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast", saopštila je Uprava carina.

Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 10,2% ili 2,11 miliona eura što je rezultat redefinisane akcizne politike i posljednično tome oporavka na tržištu duvanskih proizvoda.

"U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća za 0,9% ili 1,1 milion. Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 16,2 miliona (7,99% više u odnosu na isti period prošle godine), dok su prihodi od poreza na kafu naplaćeni u iznosu od 1,2 miliona", kazali su iz Uprave carina.

Uprava carina je u julu 2019.godine naplatila 85.355.742,64 eura, čime je ostvaren rast prihoda od 6,05% ili 4,86 miliona više u odnosu na isti period prošle godine a 2,30% više u odnosu na plan prihoda.

"Posmatrano prema strukturi naplaćenih prihoda sve kategorije su zabilježile rast prihoda. U julu tekeće godine zabilježen je značajan rast prihoda od akciza na duvan od 45,48% u odnosu na jul 2018. godine. Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika, očekivano je da će se sličan trend rasta nastaviti i u narednom periodu tekuće godine", istakli su iz Uprave carina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније