Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me ]

03. 08. 2019. 07:50 >> 17:50
4

2019.

U Hrvatskoj na sezonskom radu 105 Crnogoraca

Na sezonskim poslovima u Hrvatskoj angažovano je 105 crnogorskih državljana, zvanični su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske.

 

"Uvidom u službene evidencije ovog Ministarstva utvrđeno je da na dan 26. jul u Republici Hrvatskoj, na važećoj dozvoli za boravak i rad, koje su izdate u skladu s odredbama Zakona o strancima, te Odlukama Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. boravi 443 državljanina Crne Gore, od čega 105 ima izdatu dozvolu za boravak i rad za sezonski rad", saopšteno je Portalu RTCG iz hrvatskog MUP-a.

Državljani Crne Gore kojim je izdata dozvola za boravak i rad za sezonski posao rade u djelatnosti turizam i ugostiteljstvo.

"Najčešće se radi o zanimanjima kao što su pomoćni radnik u turizmu, konobar i kuvar", podaci su MUP-a Hrvatske.

Dozvola za boravak i rad se, kako pojašnjavaju, izdaje državljaninu treće zemlje na vrijeme koje je potrebno za obavljanje posla, odnosno vrijeme na koje je sklopljen ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor, a najduže do godine dana.

Kazali su nam i da se dozvola za boravak i rad za sezonski posao može izdati na rok važenja do 90 dana, ili do šest mjeseci u skladu s odredbama tamošnjeg Zakona o strancima.

"Kada se radi o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, a koje se ne odnose na sezonski posao, državljani Crne Gore su najviše zaposleni u djelatnosti građevinarstvo, saobraćaj i veze, ekonomija i trgovina, i to u zanimanjima: građevinski radnik, tesar, monter, zidar, odnosno vozač autobusa, vozač motornog vozila i vozač teretnog vozila, odnosno prodavac", kazali su iz MUP-a.

Ističu i da je odlukama Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu utvrđena kvota od 53.600 dozvola za novo zapošljavanje stranaca, te 15.000 za produženje već izdatih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj.

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније