Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

29. 07. 2019. 07:35 >> 07:34

MORT SAOPŠTIO

"Ric Karlton" najavio dolazak u Crnu Goru

Iako smo mala zemlja, na prostoru manjem od 14.000 kvadratnih kilometara, imamo mnogo toga da ponudimo, što potvrđ­uje i poslovanje nekih od vodećih svjetskih hotelskih brendova, kao što su Hilton, Aman, Ridžent, Four Points by Sheraton, Chedi, Melia, Iberostar, Falkensteiner, prvi One & Only rizort u Evropi, koji je u završnoj fazi izgradnje, dok je u najavi Ric Karlton, kazala je Pobjedi generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicija u turizmu MORT-a Olivera Brajović.

Kako bi bili što prepoznatljivija turistička destinacija, kazala je, konstantno rade na povećanju smještajnih kapaciteta visoke kategorije, poboljšanju avio-dostupnosti, diverzifikaciji turističke ponude i time na produženju trajanja sezone. 

Kada su u pitanju nove investicije u turizmu, Brajović ističe da je uspostavljanje povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta dovelo do povećanog interesovanja za izgradnju novih i podizanje kvaliteta postojećih hotelskih kapaciteta.

"Prošle godine otvoreno je 25 hotela, od čega cak 15 visoke kategorije, a od početka 2019. čak 16 visoke kategorije (tri sa pet i 13 sa četiri zvjezdice). Našu obalu krase svjetski hotelski brendovi, ali nam je cilj da sličnu situaciju za nekoliko godina imamo i na sjeveru. Ne treba zaboraviti da svako renoviranje hotela na sjeveru ili otvaranje novog u tom području predstavlja impuls za razvoj i grada i ruralnih predjela, odnosno poljoprivrede i seoskog domaćinstva“, istakla je ona, dodajući da se zalažu da kao država obezbijede infrastrukturu, kako bi investitor imao osnovne uslove da uloži i napravi turistički kompleks.

"Dakle, posao države je da obezbijedi električnu energiju, vodu, put i tek onda možete pozvati ozbiljnog investitora za sto. To dovoljno govori koliki će značaj auto-puta biti kada se završi, za sve nas. Ako treba da izdvojim neki projekat na kome se radi, a za koji smatram da na zaista poseban način izdvaja Crnu Goru u odnosu na region, bila bi to Đalovića pećina, čiji će nakit i ukrasi ovoj zemlji obezbijediti izuzetan imidž“, kazala je Brajović.

Avio-dostupnost, kako ističe, je veoma važna jer zbog svoje saobraćajne infrastrukture, Crna Gora je još uvijek pretežno avio-destinacija.

"U tom smislu, uvođ­enje svake nove avio-linije znači i napredak u broju turista sa tog tržišta. Upravo kao rezultat bolje povezanosti sa gradovima Zapadne Evrope bilježimo dvocifrene stope rasta iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva... Pored uticaja na rast broja turista sa naših ciljanih emitivnih tržišta, uvo­đenje novih letova ima značajan uticaj na bolju vidljivost Crne Gore. Što se tiče broja niskotarifnih avio-kompanija koje trenutno realizuju letove prema i iz Crne Gore, prisutno je devet i to Rajaner, Izi džet, Viz er, Eurovings, Norwegian Air Shuttle, Transavia France, Lauda Motion, Pobeda i Flaj Dubai“, kaže Brajović.

Kada je riječ o irskoj aviokompaniji Rajaner, kako navodi, ona saobraća ka aerodromu Podgorica iz Brisela, Londona, Stokholma i Berlina tokom cijele godine.

"Nove rute u ovoj godini su Bolonja i Barselona, koje će takođe biti cjelogodišnje rute, dok će sa Vroclavom saobraćati tokom špica ljetnje turističke sezone. Tako­đe, Izi džet saobraća ka aerodromu Tivat iz Londona i Mančestera tokom ljetnje IATA sezone i iz Ženeve tokom špica ljetnje sezone, dok Viz er saobraća iz Memingena, Milana i Budimpešte tokom cijele godine, kao i Varšave i Katovica tokom špica ljetnje turističke sezone. Rajaner je treći prevoznik prema ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima, Viz er je na sedmom, a Izi džet na desetom mjestu u 2017. Ono što je važno napomenuti jeste da se na svim navedenim letovima saobraća uglavnom na nivou dva leta nedjeljno“, naglašava Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније