Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 08:25 >> 08:25
2

MIHAILOVIĆ SMATRA

Pametan potez zaduživanje u ovoj za razduživanje u narednoj godini

Crna Gora mora sve da uradi da i dalje ostane preduzetničko društvo uz snažno povećanje izvoza, kazao je Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore. Mihailović poručuje da iako je zaduženost veliki problem Crne Gore ne treba dizati paniku.

Crnogorska ekonomija je rastuća i živa, što se vidi i po šestomjesečnim ovogodišnjim rezultatima, ali i iz prethodne godine. Ona je dinamična, sa visokim stopama rasta, niskom inflacijom, uz stalno otvaranje novih kapaciteta, stabilne finansije, snažnu investicionu aktivnost… 

“To ne znači da nema problema i rizika. Nigdje ne teče med i mlijeko pa ni u našoj privredi. Svuda su ekonomski problemi, u regionu i van njega u svijetu. Jedna od naših bolnih tačaka je i zaduženost ali se Vlada odlučila na domaćinski ispravan potez da se u ovoj godini zaduži za 500 miliona eura pod povoljnijim uslovima da bi refinansirala obaveze koje dospijevaju naredne godine, kada se, po svim analizama, očekuju nepovoljniji uslovi za zaduživanje. Sistem zaduživanje radi razduživanja po projekcijama Vlade donijeće uštedu od 120-150 miliona eura u narednih deset godina”, istakao je on.

Mihailović poručuje da iako je zaduženost veliki problem Crne Gore ne treba dizati paniku.

“Uvijek treba posmatrati zašto se zadužujemo. Veoma je važno to što se posljednjih nekoliko godina ne zadužujemo za tekuću potrošnju da bi pokrivali rupe u budžetu, za isplatu plata, penzija, socijale. Zaduživanja su u najvećem dijelu bila razvojnog karaktera što u dugom roku mora da da efekte. Zaduženi su i drugi i ja bih zaduženost tretirao u odnosu na privrednu situaciju i probleme”, napominje on.

Istina, kako navodi, u javnosti se stiče utisak a neki žele tako da plasiraju da se 500 miliona zadužujemo da bi ih potrošili do kraja godine.

“To nije tačno, što i pokazuju državni podaci i zvanične izjave. Crna Gora ne može iz svog BDP u kojem je 77 odsto potrošnja značajnije da vraća dugove u trenutnoj situaciji. Naš težak teret su euroobveznice koje su više od 35 odsto državnog duga. Mislim da su 1,035 milijardi i to pod nepovoljnim uslovima. Kao ekonomista nikada ne bih odobravao zaduživanje za potrošnju, ali odobravam pod povoljnim uslovima koje ima razvojnu komponentu. Vlada, čini mi se, zaduživanje drži pod kontrolom uz stabilne finansije”, objašnjava Mihailović.

Iz dijela opozicije na sjednici plenuma prije dva dana su upozoravali da je ekonomija prenapregnuta i da lako može da se sruši usljed bilo kakvog jačeg problema. Dio opozicije smatra da može i bez njega. Upitan da li je to realno, Mihailović kaže:

"Iz rezultata za ovih pola godine lako je izvući zaključak je li to tačno ili nije. Ekonmija je živa materija i preko noći se stvari ne mogu niti poboljšati niti značajno pogoršati. Pet je karakteristika ekonomije u ovih šest mjeseci. Prvo rastuća je i živa. Nastavljaju se pozitivne stope rasta. Istina, nešto su niže nego prošle godine, ali najnoviji rezultati pokazuju da je industrijska proizvodnja u junu ove godine u odnosu na maj povećana 25 odsto, a u odnosu na jun prošle godine 5,6 odsto. Pozitivni su trendovi i u turizmu iako nijesu tako visoke stope rasta kao prošle godine. Vidjećemo kako će turistička sezona završirti. Pozitivne su promjene i u poljoprivredi kao i u sektoru usluga. Povećan je izvoz ali i uvoz. Svjedoci smo novih kapaciteta u različitim oblastima industrijski, turistički, poljoprivredni…", rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније