Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 07. 2019. 09:12   >>  09:12 1

WWF INICIJATIVA

Formirati radnu grupu za reviziju koncesione politike o mHE

WWF Adria uputila je crnogorskoj Vladi inicijativu za formiranje radne grupe, koja bi analizirala dokumentaciju o izgradnji malih hidroelektrana (mHE), preispitala koncesionu politiku u toj oblasti i predložila rješenja u najboljem društvenom interesu.

 

"Projekti izgradnje mHE već duže vrijeme zaokupljaju pažnju ukupne domaće javnosti zbog visokog iznosa subvencija koje plaćaju potrošači kroz račune za električnu energiju, ali i zato što su sagrađene male hidroelektrane dovele do konflikta sa lokalnim stanovništvom", saopšteno je iz WWF-a.

Mještani su, kako podsjećaju, nezadovoljni što su koncesionari u rijeke ugradili cijevi, kojima se voda odvodi do mHE, čime su im rijeke bukvalno „otete“ i oni onemogućeni da zadovoljavaju neke od osnovnih životnih potreba.

"Iz Vlade je više puta saopšteno da će se pristupiti reviziji dokumentacije na osnovu kojih su izdate koncesije i druge dozvole za izgradnju velikog broja mHE u zemlji, pa vjerujemo da postoji spremnost da se u ovaj zahtjevan posao uključi što više zainteresovanih subjekata", kaže Milija Čabarkapa iz WWF Adria.

Radna grupa okupila bi, navodi, predstavnike državnih i lokalnih organa, energetskih kompanija, eksperata, univerzitetskih profesora, nevladinih organizacija, grupa građana sa područja gdje se grade mHE i druge zainteresovane subjekte.
    
U ograničenom periodu, koji ne bi trajao duže od šest mjeseci, Ministarstvo ekonomije i nadležni državni i lokalni organi bi članovima radne grupe obezbijedili kompletnu dokumentaciju u vezi svakog odobrenog projekta mHE, saopštio je on.

Na osnovu analize i ocjene zakonitosti sprovedenih postupaka, radna grupa bi ponudila Vladi konkretna i pravedna rješenja, naročito sa aspekta ekonomske opravdanosti projekata, benefita za društvenu zajednicu i uticaja na živote ljudi i životnu sredinu.

Pitanje investicione politike za mHE veoma je osjetljivo, te je stoga potrebno sa velikog broja adresa uložiti konstruktivan i iskren pristup kako bi se došlo do najprihvatljivijih rješenja i odluka, koje će biti u javnom interesu.

"Ovom prilikom pozivamo Vladu da preporuči koncesionarima obustavu svih aktivnosti na projektima izgradnje mHE, sve dok radna grupa ne završi svoj rad i ponudi rješenja o kojima će se Vlada Crne Gore izjasniti", zaključuje Čabarkapa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније