Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

24. 07. 2019. 20:17   >>  20:17

JAVNA UPRAVA

Za zaposlene, otpremnine i do 16 hiljada eura

Zaposleni u Javnoj upravi koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa mogu računati sa otpremninama koje su u prosjeku od 1050 do 16 i po hiljada eura. To je predviđeno javnim pozivom koji je otvoren do kraja avgusta. U resornom ministarstvu nemaju procjenu koliko bi radnika na taj način otišlo, dok u Sindikatu javne uprave smatraju da interesovanje neće biti veliko jer su, kako kažu, otpremnine male.

"Pravo na otpremninu može da ostvari onaj zaposleni koji ima najmanje 6 godina radnog staža od toga da je u posljednjoj godini radio u javnom sektoru", kazala je Danijela Nedeljković Vukčević iz Ministarstva Javne uprave.

Ti zaposleni dobiće najnižu otpremninu. Za one sa srednjom školom i najnižim koeficijentom otpremnina će biti nešto viša od 1000 eura, dok oni sa fakultetskom diplomom i najvišim koeficijentom mogu računati na blizu 3 hiljade eura otpremnine.

"Na primjer samostalni savjetnik 1 koji ima 24 godine radnog staža njegova visina otpremnine bi iznosila oko 10 hiljada eura", kazala je Nedeljković Vukčević.

Najviše otpremnine dobiće zaposleni sa 30 godina radnog staža.

Oni koji imaju završenu srednju školu i najniži koeficijent iz Javne uprave mogu otići sa nešto više od 6 hiljada, dok će oni sa fakultetom i najvišim koeficijentom dobiti 16 i po hiljada eura otpremnine.

U Sindikatu javne uprave smatraju da su ponuđeni iznosi mali.

"Ova visina otpremnina uz 95 odsto kreditnog zaduženja svakog radnika uprave nikako nije zadovoljavajuća. Pogotovo u najcvećem broju javni sektro zastupljen je od izvršnog kadra odnosno srednjom stručnom spremom", kaže Nenad Rakočević iz Sindikata.

Svi koji uz otpremninu budu napustili javnu upravu dobiće i mogućnost da konkurišu kod Investiciono razvojnog fonda za kredit i pokrenu sopstveni biznis po povoljnijim uslovima, koji će biti naknadno utvrđeni.

Za one koji se odluče da uzmu otpremninu utvrđen je i rok do kada to mogu uraditi.

"Po ovom javnom pozivu zaposleni se mogu javiti do 30 avgusta. Obaveza starješina organa jeste da o zahtjevimna odluče do 30-tog septembra ove godine. Redovno zovu zaposleni koji su itekako zainteresovani ali koliki će biti broj lica koji će se odlučiti da podnesu zahtjev u ovoj fazi ne možemo reći", saopštila je Nedeljković Vukčević.

"Onaj koji je već razmišljao i donio odluku na kraju će iskoristiti tu mogućnost i iskoristiće ta sredstva kolika ona god bila jer je on i tako i tako planirao da napusti radno mjesto", kazao je Rakočević.

Ranija vladina procjena je da je oko 2 hiljade zaposlenih zainteresovano da uz otpremninu napusti javni sektor.

Biljana Rovčanin, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније