Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 07. 2019. 18:50 >> 18:49

TIVAT

Potpisani ugovori sa korisnicama podrške za žensko preduzetništvo

Ugovori o bespovratnoj finansijskoj podršci korisnicama programa Žensko preduzetništvo, koji sprovodi Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat, potpisani su danas u kabinetu predsjednika Opštine, Siniše Kusovca.

Odlukom o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za ovu godinu su podržani biznis planovi dva porodična preduzeća iz Tivta i to Vual sistem sa tri hiljade EUR i Porto Bjelila sa 2,5 hiljada eura.

Ugovore su, kako je saopšteno iz Službe predsjednika Opštine, potpisali predsjednik Kusovac i direktorke Vual sistema i Porto Bjelila, Sanja Jevtović i Ana Marija Lakičević.

Kusovac je čestitao preduzetnicama ocjenjujući da je riječ o kvalitetnoj inicijativi za razvoj ženskog preduzetništva.

"Na području Balkana, prema statističkim podacima, taj segment je prilično zanemaren u odnosu na sjevernu Evropu i druga područja gdje je žensko preduzetništvo značajno razvijeno. Opština Tivat je sa zadovoljstvom ušla u ovaj projekat i trebalo bi naredne godine da odvojimo još više sredstava za ovaj vid podrške", najavio je Kusovac.

Jevtović je kazala da Vual sistem posluje pet sezona i ovo je prva podrška i finansisjki stimulans koji su dobili.

Lakičević je bila dio i besplatnog programa mentorstva koje malim i srednjim preduzećima pruža licencirani mentor Petar Vujović, koji je sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo. Sekretarijat pruža i usluge mentorstva pa je podsticaj ženskom preduzetništvu samo jedan od vidova podrške koji obezbjeđuje Opština Tivat.

Vujović je kazao da je zadovoljstvo što su Opština Tivat i Sekretarijat ove godine akcenat stavili na žensko preduzetništvo. Tivat je među šest opština koje su prepoznale važnost inicijative da se u lokalnoj samoupravi izdvoji posebna budžetska linija za pomoć ženskom preduzetništvu.

"Opština Tivat je prepoznala da bi doprinos razvoju ženskog preduzetništva, kroz model podrške biznis planova, značio i određene benefite u vidu smanjenja nezaposlenosti samim otvaranjem mogućnosti angažovanja žena, kao i pokretanje interesantnih i inovativnih biznisa i širenja postojećih", rekao je Vujović.

Podrškom Vual sistemu i Porto Bjelila je realizovano 55 odsto sredstava od ukupno deset hiljada EUR koje je opredijelila Opština Tivat. Preostalih 45 odsto će biti realizovano kroz novi javni poziv koji će biti raspisan nakon turističke sezone.

Osnov za donošenje odluke o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Opštine Tivat sadržan je u inicijativi Ženske političke mreže čiji je rad, između ostalog, baziran i na ekonomskom osnaživanju žena i njihove afirmacije i podstreka u preduzetničkom smislu, obzirom na podatak da Crna Gora, sa nešto više od devet odsto žena u preduzetništvu, predstavlja najgore pozicioniranu zemlju u regionu i Evropi.

Prvi Info dan o ženskom preduzetništvo nadležni Sekretarijat je organizovao početkom aprila za osam zainteresovanih kandidata, a prisutnima je pružena i konsultantska podrška eksternog konsultanta Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ivana Mališića.

U toku raspisanog javnog konkursa koji je objavljen 23. aprila, održan je i drugi Info dan o ženskom preduzetništvu, u prisustvu sedam zainteresovanih preduzetnica, a omogućene su im u individualnom terminu i konsultacije sa službenicima Sekretarijata, koji su im pomogli i u načinu pisanja prijave biznis ideje/biznis plana.

Na javni konkurs blagovremeno su podnešene tri prijave. Treća prijava biznis plana je bila odbijena s obzirom na to da biznis plan ne korespondira sa prioritetnim oblastima utvrđenim članom odluke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније