Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B. [ Mina business ]

24. 07. 2019. 13:18 >> 13:22
1

FISKALIZACIJA

Radunović: Godišnje 17 miliona prihoda više

Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizoda i usluga, koji bi trebalo da počne sa primjenom od naredne godine, bi na godišnjem nivou mogao da doprinese rastu državnih prihoda zmeđu 13 i 17 miliona eura, saopšteno je tokom rasprave u Skupštini.

Ministar finansija Darko Radunović, kazao je da su u Vladi optimistini kada je u pitanju rok za početak primjene zakona.

„Rok 1. januar naredne godine je vrlo optimističan. Mi sigurno nećemo krenuti u ovoj posao a da ne budemo za njega spremni. Potrebne su obuke službenika, a veliki napor je trenutno i na softveraše Poreske unije (PU), ali mislim da smo na dobrom putu“, rekao je Radunović.

On je naveo da će postojati i testing period, kako bi se vidjelo kako čitavi sistem funkcioniše.

Radunović je, odgovarajući na pitanja poslanika u vezi toga koliko će čitav sistem koštati državu i poreske obveznike, saopštio da će državu program koštati od četiri do 4,5 miliona eura.

„Ukupna reforma PU po kreditnoj liniji košta 14 miliona eura. Ovo će biti najveći serveri koji su do sada nabavljani u Crnoj Gori. To moraju biti serveri ogromnih kapaciteta, koji mogu da obrade milion transakcija u jednom danu i moraju biti brzi i imati veliku propusnu moć“, objasnio je Radunović.

On je kazao da će tender, koji Vlada priprema sa Svjetskom bankom (SB), biti realizovan vrlo brzo i da mora podrazumijevati opremu najvećeg kvaliteta.

Radunović je rekao da će velike privrednike, koji već imaju modernizovanu opremu, sistem koštati oko 150 eura, dok je za male procijenjeno da će trošak iznositi od 300 do 350 eura.

„Razmatramo neki model da ne ugrozimo njihovo polovanje“, saopštio je Radunović.

Kada je u pitanju mogućnost slabije internet veze, koja bi mogla da uspori čitavi proces, Radunović je rekao da su mobilni operateri zainteresovani da pokriju internetom Crnu Goru u još većem obimu.

„Cilj je da se građani uključe u čitavi proces i imaju mogućnost kontrole. Potrudićemo se da oni imaju i motiv, možda kroz neke nagradne igre, vidjećemo“, kazao je Radunović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, ocijenio je da je to jedan važan sistemski zakon, koji podrazumijeva da se zamijeni zastarjeli sistem postojeće fiskalizacije koji se zasniva na fiskalnim kasama.

„Moramo se fokusirati na prihodnu stranu budžeta i ogroman izvor u zoni sive ekonomije koji je na nivou nekih milijardu eura“, dodao je Mugoša.

On je kazao da će, prema projekcijama, sistem fiskalizacije doprinijeti povećanje budžetskih prihoda od 13 do 17 miliona eura na godišnjem nviou.

„Kroz ovaj sistem imaćemo mnogo jasnije podatke koje ćemo moći da uparujemo i efikasniji inspekcijski nadzor“, ocijenio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, sistem će biti opterećen internetom, ali je zakon predvidio šta se radi u tim situacijama.

Mugoša je naveo i da bi trebalo naći model subvencionisanja za male poreske obveznike, jer će oni biti najviše pogođeni sistemom fiskalizacijom.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, saopštio je da ga raduje povećanje prihoda koje bi predloženi zakon mogao da obezbijedi, ali da problem i dalje ostaje siva ekonomija.

„Trećina naše ekonomije je u sivoj zoni. Ključne su dvije stavke - da pokšamo da onemogućimo fiktivne fakture i riješimo drugo bolno pitanje – pitanje duplih kasa“, smatra Damjanović.

On je rekao i da bi trebalo naći neki model za građane, kako bi bili više motivisani da budu kontrolori.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović, saopštio je da danas ne postoje podaci o tome kolika je zona sive ekonomije.

„Prva stvar je borba protiv kriminala, a onda i borba protiv visoke korupcije“, kazao je Radulović.

On je poručio građanima da uzimaju fiskalne račune. „Onaj ko vam uzme porez na dodatu vrijednost (PDV), ili ne da račun, ili prodaje robu na divlje, on uzima od vašeg zdravstva i školstva, a pare ulaže u svoje vile“, rekao je Radulović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, naveo je da će ta partija glasati za predloženi zakon, jer će se njime stvoriti veći red i uvećati budžetski prihodi.

„S druge strane treba sve zajedno da nas podsjeti da imamo i drugih oblasti u kojima moramo promijeniti način ponašanja i zavesti red“, poručio je Konjević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević, saopštio je da su povećanje prihoda i stablilniji i bolji uvod u ono što je promet svih kompanija u Crnoj Gori, ključne prednosti preldoženog rješenja.

„Imaćemo u realnom vremenu sve fakture koje su izdate, a PU će imati puni uvid u svaku kompaniju“, rekao je Rakočević. On smatra i da će to dovesti do smanjenja poreske administracije.

Rasprava o predloženom aktu je završena, a poslanici će se o njemu izjasniti naknadno.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније