Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

23. 07. 2019. 19:53 >> 19:52

SKUPŠTINA CG

Počela raspravu o zakonu o fiskalizaciji

Skupština je danas počela raspravu o Predlogu zakona o fiskalizaciji u prometu proizoda i usluga, koji će, prema riječima ministra finansija, Darka Radunovića, doprinijeti smanjenju proeske utaje, efikasnosti rada Poreske uprave (PU) i većoj transparentnosti.

Radunović je kazao da se predloženim zakonom, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine, uređuje postupak fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja u prometu proizvoda i usluga, kao i sadžaj fiskalnog računa.

"Predloženim zakonom želi se uspostaviti sistem koji će obezbijeđivati dostupnost podataka o prometu proizvoda i usluga, kontrolu izdavanja račna i uspostavljanje efikasnog sistema prikupljanja poreza", rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, efikasnost tog sistema se ogleda u tome što će isti omogućiti tačnu informaciju o poreskom obvezniku, njegovim poreskim obvezama i izdatim računima.

"Postojeći sistem fiskalizacije u Crnoj Gori zasniva se na hardverskom sistemu odnosno evidentiranju prometa putem poreskih registar kasa i obuhvata samo dio prometa čija se naplata obavlja u gotovini. Jedan od nedostataka tog sistema je što zahtijeva značajne troškove za poreske obveznike u pogledu nabavke uređaja, ali i njihovo redovno servisiranje", objasnio je Radunović.

On je dodao da je nedostatak tog sistema i u tome što se poreska kontrola može sporvoditi jedino uz prisustvo poreskih inspektora u poslovnim objektima i kroz stalne obilaske prodajnih mjesta, kako bi se utvrdila urednost evidentiranja prometa.

"Glavni nedostatak je u tome što se evidentira samo dio prometa ostvarenog u gotovini. Promet evidentiran preko poreskih registar kasa često ne obezbijeđuje potpune podatke o poslovanju", poručio je Radunović.

Predloženim zakonom, kako je naveo, predlaže se zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja, kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije.

"Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja. Postupak fiskalizacije se u suštini zasniva na dobijanju potrvrde elektronskim putem od PU prije samog izdavanja računa", kazao je Radunović.

Optimalno vrijeme da se proces u oba smjera obavi je do dvije sekunde.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, rekao je da je sive ekonomija najvići problem crnogorske ekonomije.

"Siva ekonomija je problem jer ne ulaze sve pare koje bi trebalo da uđu u državnu kasi i stvara se nelojalna konkurencija", kazao je Sekulić.

On smatra da predloženi zakon neće riješiti sve probleme sive zone, ali hoće veći dio njih.

"Ovaj sistem je već provjeren u nekim drugim državama koje ga koriste skoro deceniju i dao je dobre rezultate", naveo je Sekulić.

On smatra da će u početku biti problema u sprovođenju fiskalizacije, jer može doći do nestanka struje ili prekida internet veze, što će otežati sam proces prenosa podataka.

Rasprava će biti nastavljena sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније