Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tanja Debeljević, TVCG

17. 07. 2019. 16:30   >>  21:30 1

ŽUGIĆ SAOPŠTIO

Bankarski sektor stabilan, javni dug izazov

Bankarski sektor je stabilan, a nivo javnog duga ostaje izazov, kazao je guverner Radoje Žugić, predstavljajući izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore (CBCG) u 2018. na sjednici Odbora za ekonomiju. Komentarišući kupovinu akcija Sosijete ženeral banke od CKB, Žugić je rekao da ta transakcija neće proizvesti monopolski položaj na tržištu.

U prošloj godini CBCG je u skladu sa Ustavom ali i sa odgovornostima radila na jačanju finansijske stabilnosti. To je predstavljajući Izvještaj o radu u 2018. rekao guverner Radoje Žugić. Ovaj izvještaj je dao brojne ocjene ali i smjernice.

"Nivo javnog duga ostaje izazov a istrajnost u mjerama konsolidacije treba da dovede do preokreta u 2020. godini. Dobra okolnost je da se tekuća javna potrošnja finansira iz tekućih izvornih prihoda", kazao je Žugić.

Izvještaj daje i ocjenu bankarskog sektora. On je stabilan kaže guverner. No upravo u dio izvještaja koji se tiče rada banaka zagledali su se članovi odbora. 3 od 15 banaka u prošloj godini su imale probleme u poslovanju. U dvije, ABM i Atlas je uveden stečaj, sada je pitanje šta će biti sa trećom bankom.

"Mjerama ljekovitim se izašlo iz neke crvene zone djelovanja, znači li da je ta banka izašla iz zone prijetnje ili eventualnog stečaja i da li će se pridrižuti redu stabilnosti banka", kazala je Ana Nikolić iz DPS-a.

"Treća banka je iskoračila na solventnost iznad 12% uz smanjenje države u depozitima. Sved što je ranjivo dnevno pratimo tako da neće nam se desiti aktivnost koju smo imali u predhodnom periodu", dodao je Žugić.

Sjednica odbora je bila prilika i da se čuje komentar koji se odnosi na jučerašnju transakcija na Montenegroberzi i kupovina 90% akcija Sosijete ženeral banke od strane Crnogorske komercijalne.

"Mislim da bi bilo dobro da prokomentarišete uticaj spajanja te dvije banke na bankarski sistem mislim da je to u fokusu interesovanja javnosti", kazao je Boris Mogoša iz SD-a

"Suština je da to neće proizvesti niti monopolski položaj a mi ćemo biti spremni da spriječimo sve ono što može da bude potencijalni nelojalni dogovor odnosno kartelizacija banaka na tržištu", kazao je Žugić.

Izvještaj je dobio podršku prisutnih članova odbora. Sjednici nijesu prisustvovali predstavnici opozicije.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније