Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 07. 2019. 09:38   >>  09:40

MILIKIĆ TVRDI

"Srednjoškolci neravnopravni u isplati otpremnina"

U Uniji slobodnih sindikata nezadovoljni Vladinom odlukom o isplati otpremnina za sporazumni raskid radnog odnosa u javnom sektoru. Tvrde da je prekršeno načelo socijalnog dijaloga, te su u neravnopravan položaj stavljeni oni sa srednjom u odnosu na one sa visokom stručnom spremom koji će primiti i deset hiljada višu otpremninu.

Predsjednik Strukovnog sindikata  vatrogasaca Peđa Milikić, najavljuje terenski rad sindikalaca kako bi zaposlene upoznali  sa svim detaljima u slučaju raskida radnog odnosa.

Odluka  je precizna-sporazumni raskid ugovora o radu uz isplatu otpremnine zaposlenom koji ima minimalno šest godina staža, od čega je posljednju radio u javnoj upravi. U Uniji slobodnih sindikata smatraju da se na taj način stavljaju u neravnopravan položaj oni koji imaju na desetine godina staža.

“Sad ovi koji dođu i jednu godinu rade, jednaki su sa ovim drugim koji imaju na desetine godina staža”, kaže predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Pedja Milikić.

Vlada je predvidjela da zaposleni koji sporazumno raskine radni odnos  ima pravo na otpremninu u visini do 50 odsto bruto zarade za svaku godinu staža, te da iznos ne može biti viši od 15 bruto plata. Za obračun se uzimaju tri posljednje zarade. Procjena je da bi u tom slučaju zaposleni sa 30 i više godina staža mogao dobiti 12 hiljada eura.  Onima kojima nedostaje pet godina staža može biti isplaćeno pet hiljada eura, procjijenili su u izvršnoj vlasti. Takav obračun sporan je za sindikat.

“Na primjer zaposleni sa srednjom stručnom spremom dobiće šest hiljada eura otpremnine, dok će neko sa visokom stručnom spremom da primi 16. 000. Smatram da je tu trebalo uzeti prosječnu bruto zaradu tako da bi ta otpremnina  bila ravnomnjerno data svima. Kao što su otpremnine prilikom odlaska u penziju svima jednake”,kategoričan je Milikić

Zamjeraju u sindikatu što je Odluka o isplati otpremnina obuhvatila i rukovodioce državnih i lokalnih organa.

“Oni su postavljeni na ta radna mjesta, a sada im dajemo mogućnost da pođu s tih radnih mjesta uz vwću otpremninu, a na njihovim mjestima da zaposlimo druge”, kaže Milikić.

U Uniji slobodnih sindikata ocjenjuju, takođe, da je Vlada ovakvom odlukom prekršila načelo socijalnog dijaloga i usvojila odluku bez konsultacija sa socijalnim partnerima. Zato će, najavljuje Milikić, uslijediti i njihova reakcija.

“Mi kao sindikati sada treba da radimo na terenu, treba ljude das a svim dobrim I lošim stranama sporazumnog prestanka radnog odnosa”, kaže Milikić.

Iz Vlade je najavljeno da će ovog, te narednog mjeseca odraditi anketu sa zaposlenima, kako bi utvrdili kakvo je interesovanje sa sporazumni raskid radnog odnosa u javnom sektoru. Podsjećamo, u rebalansu budžeta, koji je utvrđen prije par dana, za isplatu otpremnina opredjeljeno je milion i po eura. 

 B. Radosavović, RCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније