Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

14. 07. 2019. 15:25 >> 15:27

U JUNU

Inspektori utvrdili skoro 2.900 nepravilnosti

Inspekcije su, u pojačanom nadzoru u ljetnjoj turističkoj sezoni, tokom juna obavile 4,68 hiljada pregleda i utvrdile 2,88 hiljada nepravilnosti, koje su se najčešće odnosile na nepropisno isticanje i nepridržavanje utvrđenih cijena, kao i nezakonito zapošljavanje osoba.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su inspekcije zadužene za pojačani nadzor od 8. do 30. juna u primorskim opštinama obavile 3,69 hiljada redovnih i 812 kontrolnih pregleda, kao i 172 po inicijativama.

„Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izrekli 949 mjera ukazivanja, donijeli 774 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, 282 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izdali 2,78 hiljada prekršajnih naloga, podnijeli 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i zapečatili 11 objekata“, rekli su iz Uprave agenciji Mina-business.

U pojačanom nadzoru u ljetnjoj turističkoj sezoni učestvuju Inspekcija za turizam, rada, Tržišna i Zdravstveno-sanitarna, čijih je 66 inspektora angažovano u Ulcinju, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom.

„Od početka ljetnje turističke sezone najčešće utvrđene nepravilnosti bile su isticanje cijena na nepropisan način i njihovo nepridržavanje, nepropisno isticanje cijena kod prodajnih pogodnosti, odnosno sniženja, rasprodaje, akcijske i promotivne prodaje, kao i kod posebnih uslova prodaje”, naveli su iz Uprave.

Nepravilnosti se odnose na nepropisan način isticanja cjenovnika na mjestu gdje se usluga pruža, obavljanje trgovine bez podnesene prijave trgovine nadležnom organu, neposjedovanje standardizovane table sa oznakama kategorije od ugostiteljskih objekata koji podliježu kategorizaciji, neisticanje cijena proizvoda, odnosno hrane i pića, na vidnom mjestu, kao i neposjedovanje dovoljnog broja cjenovnika.

“Među utvrđenim nepravilnostima su i neposjedovanje odobrenja, odnosno licence za rad pružalaca turističkih usluga, nezakonito zaposlene osobe bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, kao i nepravilnosti u dijelu transformacije radnog odnosa”, rekli su iz Uprave.

Cilj suzbijanje sive ekonomije

Predstavnici Uprave su objasnili da je cilj pojačanog nadzora suzbijanje sive ekonomije na tržištu robe i usluga, kako bi se zaštitili državni i lokalni prihodi i istovremeno obezbijedila zaštita lojalne konkurencije, kao i zaštita drugih javnih i interesa građana kada su u skladu sa javnim interesom, a sve to je u funkciji podizanja kvaliteta ukupne ponude Crne Gore kao turističke destinacije.

„Nadzorom su obuhvaćeni svi oblici organizovanja poslovnih subjekata i objekti u kojima se obavljaju djelatnosti, na svim lokacijama, uključujući i zone posebne namjene, u skladu sa zakonom“, kazali su iz Uprave.

Predmet nadzora je kontrola poštovanja svih propisanih obaveza subjekata na tržištu, sa naglaskom na segmente koji predstavljaju veću društvenu opasnost po navedene vrijednosti i interese.

„U tom smislu, inspektori se, prije svega, bave kontrolom odobrenja za rad, prijava djelatnosti, licenci i drugih propisanih dokaza o pristupu djelatnosti i ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje djelatnosti turizma i ugostiteljstva, trgovine, zanatstva, zdravstvenih i drugih vrsta usluga, kao i proizvodnje, kada je to propisano“, podsjetili su iz Uprave.

U cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu robe i usluga, osim kontrole dokaza o pristupu djelatnosti, posebno se kontroliše porijeklo i evidencija prometa robe, posebno akcizne, evidencije gostiju, izdavanje fiskalnih računa za prodatu robu i pruženu uslugu i uplata pazara.

„Takođe, u fokusu je suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, što podrazumijeva utvrđivanje i preduzimanje mjera protiv nelegalnog zapošljavanja, odnosno suzbijanje „rada na crno“, s posebnim akcentom na zapošljavanje nerezidenata, ali i ostvarivanje prava zaposlenih“, zaključili su iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније