Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2019. 21:00   >>  21:00 1

UVOZ I DALJE PROBLEM

Vlada će pomoći kompanije koje izvoze

U Crnoj Gori i dalje je veliki problem to što puno uvozimo. Prevedeno u brojke, pokrivenost uvoza izvozom je svega 15 odsto. Iz poslovnih asocijacija ukazuju na neophodnost jačanja konkurentnosti domaćih kompanija, a u Ministarstvu ekonomije spremaju pomoć kompanijama koje su orijentisane na izvoz.

Trend rasta spoljnotrgovinskog deficita koji je, za pet mjeseci ove godine, dostigao milijardu eura ukazuje na neophodnost veće finansijske podrške izvozno orijentisanim kompanijama, kažu u Montenegro biznis alijansi (MBA).

"Da u narednom periodu imao preduzeća koja neće samo izvoziti sirovine i poluproizvode, nego da ta preduzeća u narednom periodu imaju prostor ili da ih edukujemo ili da imaju finasijsku podršku da proizvode gotove proizvode", kazala je Bojana Kalezić iz MBA.

Pokrivenost uvoza izvozom od 15 odsto nije dobar rezultat, ističu u Privrednoj komor Crne Gore (PKCG).

"Pokrivenost uvoza izvozom koja je niža od 20 odsto je nešto s čim mi ne možemo biti zadovoljni. Ali ako pogledamo kompletnu sliku, ne možemo gledati samo robe, moramo gledati i učešće usluga koje posljednjih godina bilježi izuzetan rast", kazala je Ljiljana Filipović iz PKCG.

Kada je riječ o spoljnoj trgovini, osim razmjene robe trebalo bi uzeti u obzir i podatke o uslugama odnosno prihodima od turizma, ističu u Centralnoj banci.

"Oni su prošle godine i za pet mjeseci ove iznosili tri puta više nego ukupni izvoz i zbog toga je bitno uključiti podatke i o razmjeni usluga tako da je pokrivenost uvoza izvozom 64 odsto", kazala je Marijana Mitrović Mijatović iz CBCG.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2018. navodi se da crnogorska ekonomija i dalje visoko zavisi od uvoza, da svega 7 odsto kompanija izvozi i da je riječ o proizvodima niske dodate vrijednosti. Iz Privredne komore kažu da je samo 1.306 kompanija izvozilo prethodne godine.

"Pet puta je bilo više privrednih subjekata koji su uvozili robu. To su uglavnom robe za izgradnju hotela na primorju, autoputa, radi se o opremi, materijalu kojeg mi sada nemamo", kazala je Filipović.

Za smanjenje neravnoteže u robnoj razmjeni sa inostranstvom potrebno je unapređivati konkurentnost domaće ekonomije, i primjeniti standarde, kažu sagovornici TVCG. I u izvještaju Evropske komisije se ističe da domaće kompanije imaju nisku konkurentnost.

"CBCG ukazuje na neophodnost supstitucije uvoza, nekih 17 odsto uvoza se odnosi na uvoz hrane i pića, to je veliko tržište za razvoj domaće proizvodnje i prerađivačke industrije, kazala je Mitrović Mijatović.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da će tokom ove godine za deset projekata za jačanje konkurentnosti izdvojiti 1,64 miliona eura.

"Kroz ove programe prednost se daje proizvodnji i otvaranju novih radnih mjesta. Ne može se očekivati od male države da izvoz bude veći od uvoza ali tu razliku treba smanjiti, kazao je Radosav Babić iz Ministarstva ekonomije.

Tokom ove godine Ministarstvo je podržalo 115 kompanija u cilju primjene međunarodnih standarada, inovacija, udruživanja u klastere, pokretanje prerđjivačke industrije.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније