Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

10. 07. 2019. 13:10   >>  13:11

PREDSTAVLJENE INVESTICIONE PRILIKE

Crna Gora je stabilno i prosperitetno društvo

Dokument o poslovnim i investicionim prilikama u Crnoj Gori, Montenegro Investment and Business Opportunities (MIBO), koji je prezentovan danas, ima za cilj da predstavi crnogorske ekonomske i razvojne potencijale kako bi privukli strane investitore u Crnu Goru.

Generalni direktor za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova, Veljko Milonjić, kazao je da je MIBO polugodišnja publikacija, koja predstavlja dobru šansu da se strani investitori upoznaju sa prethodnim poslovima i projektima.

"Crna Gora je politički stabilno, ekonomski prosperitetno i demokratsko društvo, koje dijeli vrijednosti na kojima smo izgradili multilateralne platforme kojima pripadamo, kao što su Ujedinjene nacije (UN) i NATO i onima kojima strijemimo, odnosno Evropskoj uniji (EU)", rekao je Milonjić na prezentaciji koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova.

On je kazao da crnogorsko članstvo u NATO potvrđuje obaveze i sposobnosti da djeluju kao pouzdan i kredibilan partner.

"To je bitno, jer je politička stabilnost i predvidljivost veoma važna za rast biznisa i dokazak stranih investitora", naveo je Milonjić i dodao da je Crna Gora zemlja mnogo veća od samih brojeva, jer ima veliko istorijsko naslijeđe i značaj.

On je kazao da Ministarstvo kroz MIBO želi da predstavi crnogorske ekonomske i razvojne potencijale, na precizan, jasan i iskren način.

Na prezentaciji je predstavljeno prvo izdanje Newsletter-a Ministarstva vanjskih poslova, u kojem se nalaze tri intervjua ministara vanjskih poslova, ekonomije i kulture, Srđana Darmanovića, Dragice Sekulić i Aleksandra Bogdanovića o tome gdje je Crna Gora sada i gdje je bila prije deset do15 godina.

"Cilj je poslati ovo misijama, konzulima i vama kako bi ovo proslijedili dalje, što je nešto što će informisati naše strane partnere kratko i tačno", dodao je Milonjić.

Potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ivan Saveljić, kazao je da kroz MIBO planiraju da informišu o uspjesima, potrebama i tačnoj situaciji u crnogorskoj ekonomiji.

"Možemo bolje da radimo zajedno, nađemo prilike u našoj saradnji i povežemo naše zemlje kroz ekonomsku saradnju", naveo je Saveljić.

On je rekao da Crna Gora, na tom putu, ima jednu prepreku, a to je da je mala država, zbog čega su joj i kapaciteti institucija mali.

"Mi se trudimo da upotrijebimo sve naše snage i institucije koje na ekonomskom polju rade sa stranim zemljama, koristeći sinergiju kako bi dostavili informacije relevantnim institucijama, u ovom slučaju diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori", naveo je Saveljić.

On je kazao da je crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) veoma blizu najviše rastućih u Evropi, da je većina ekonomskih pokazatelja u porastu, ali da i javni dug raste, dok je stopa nezaposlenosti, iako niža nego ranijih godina, i dalje visoka.

"Želimo i možemo da poboljšamo stvari u svim ekonomskim poljima. Za to nam treba vaša pomoć i povezanost sa diplomatskim predstavništvima. Vi ste naši partneri ovdje i želimo da budete naš most sa vašim kompanijama i državama u svim ovim aspektima koje sam pomenuo", naveo je Saveljić.

Sekretarka u Generalnom direktoratu za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Iva Simonović, kazala je da je danas predstavljeno četvrto izdanje publikacije, čiji je izdavač Ministarstvo vanjskih poslova.

Važni saradnici na publikaciji su relevantna ministarstva, institucije, statističke institucije, privatni sektor i PKCG.

"Kada smo krenuli da realizujemo ovaj dokument htjeli smo i da privučemo pažnju biznis zajednice na polju ekonomije u kojima Crna Gora ima veliki potencijal za rast. Takođe, cilj je da privučemo diplomatske i konzularne misije, počasne kunzule, diplomatski kor u Crnoj Gori, kao i strane investitore da dođu u Crnu Goru", zaključila je Simonović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније