Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

07. 07. 2019. 20:35 >> 20:35
2

FERARIS ZA TVCG

Podmorskim kablom CG će biti energetsko čvorište regiona

Projekat podmorskog kabla dokazuje da su u Crnoj Gori mogući veliki infrastrukturni projekti u skladu sa najzahtjevnijim standardima, poručio je za TVCG glavni izvršni direktor Terne Luiđi Feraris. Komercijalna upotreba kabla startovaće do kraja godine, a energetsko povezivanje Crne Gore i Italije doprinijeće, kazao je Feraris, i budućim investicijama kao i razvoju obnovljive energije. On je naglasio i da će Crna Gora tako postati energetsko čvorište regiona.

Projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije počeo je potpisivanjem sporazuma između dvije države krajem 2010. Nakon što je podmorski kabl, dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem,  postavljen 2017, a prva testiranja uspješno startovala krajem prošle godine, komercijalna upotreba očekuje se u posljednja tri mjeseca 2019.

Glavni izvršni direktor italijanske Terne, vodećeg realizatora projekta i najveceg evropskog operatora prenosa električne enegrije, Luiđi Feraris, za TVCG je naglasio da će projekat podmorskog kabla značiti puno i za buduće investicije u Crnu Goru jer se, kako je podsjetio, energetski povezuju ne samo Crna Gora i Italija, već Balkan i EU.

"Riječ je o veoma važnom projektu. Ako pričamo o veličini projekta i tehnološkim zahvatima, to je sigurno najvažniji poduhvat u Mediteranu. Kabl ce moći da prenosi 600 megavat sati električne energije, što će sigurno doprinijeti stabilnijem energetskom sektoru u Crnoj Gori. Vaša zemlja će postati energetsko čvoriste regiona, a kabl će doprinijeti i budućim investicijama kao i razvoju obnovljive energije", istakao je Feraris.

On je istakao da je njegova kompanija imala odličan odnos s institucijama Crne Gore, te da su ispoštovani svi rokovi.

"Ovaj projekat je za nas veoma važan, sa ulaganjima koja prelaze milijardu eura i predviđa uključivanje lokalne radne snage. Podsjetiću da je na projeku zaposleno od 120-150 crnogorskih državljana. Što se planova tiče najbitnije je da komercijalna upotreba kabla počne do kraja godine, što će se sigurno desiti. Imamo mnogo iskustva u različitim energetskim projektima i svakako smo raspoloženi da zajedno sa crnogorskim instuticijama vidimo gdje je prostor za eventualno nove projekte", kazao je Feraris.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније